Dünyadan bir Hanımağa geçti – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Dünyadan bir Hanımağa geçti

Dünyadan bir Hanımağa geçti

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 15 Ekim 2018 Pazartesi - 10:27Güncelleme: 15 Ekim 2018 Pazartesi - 10:27
Dünyadan bir Hanımağa geçti

Denizlililer onu “Hanımağa” olarak tanıdı, “Hanımağa” olarak sevdi, çalışma azmini, yorulmak nedir bilmeyen enerjisini taktir etti. Eşi Abdullah Akça (merhum) ile birlikte öyle yoğun çalıştılar ki, 300 milyon lira sermayesi ve bin dolayında çalışanıyla kocaman bir şirketler grubu ortaya çıktı. Ne var ki, yılların yorgunluğuna daha fazla dayanamayan Neslihan Akça, 81 yaşında tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Bugün Akça Şirketler Grubu olarak anılan yapının temelleri, Akça Ailesi’nin hikayesi 1970 yılında Acıpayam’ın Hisar Mahallesi’nden Denizli merkeze göçüyle başladı. Sekiz çocuk vardı, onlar gelecek bekliyordu. Gelecek için de çalışmak gerekiyordu. O da öyle yaptı ve sadeci eşinin çalışmasının yeterli olmayacağından yola çıkıp ehliyet aldı, iş hayatına girdi.

 

EHLİYET ALIP İŞE KOYULDU

Kayıhan Mahallesi’ne yerleşen Akça Ailesi, kamyonla taşımacılığa başladı. Eşi Abdullah Akça’nın rahatsızlanması üzerine işleri üstlenen Neslihan Akça, inşaat sektöründe hızla büyüyen şirketin temellerini attı. Cesareti ve girişimciliğiyle yola devam eden Neslihan Akça, bu yönüyle Hanımağa olarak anılmaya başlandı.

İLK BETON SANTRALİNİ KURDULAR

Çocuklarının da büyümesiyle Akça Şirketler Grubu’nun temelleri atılarak, kürekle yapılan kum ocağı işletmeciliği iş makineleri ile seri hale getirildi. Binalarda beton kalitesini arttırmak için kum yıkama tesislerini kuruldu ve 1988 yılında Denizli’ye ilk hazır beton santralini kurdular.

300 MİLYON CİROYA ULAŞAN GRUP OLDU

Zamanla asfalt şantiyesi kuran, otomotiv bayiliği alan, medya sektörüne giren Akça Şirketler Grubu oluştu. Bugün 300 milyon lira ciroya ulaşan, Türkiye’nin büyük firmaları arasında yer alan ve bin dolayında kişiye istihdam yaratan grubu elleriyle kurması, ona Hanımağa lakabının verilmesinin nedenini de ortaya koyuyor.

HİSAR'DAN GELDİĞİ GİBİ YAŞADI

Çalışkan Anadolu kadınının en güzel örneklerinden olan Neslihan Akça, Hisar’dan Denizli’ye göç öncesi neyse hep öyle oldu. Ne giyimini değiştirdi ne de yaşam tarzını. Gün geldi kamyonla taşımacılık yaptı, gün geldi iş makinesi ve otomobil kulandı, bankalarda milyonluk anlaşmalara imza attı. Ama o hep Hisar’daki Neslihan Akça olarak kaldı.