‘Genç kız olduğumu göremezsin’ sözü sigara bıraktırdı – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. ‘Genç kız olduğumu göremezsin’ sözü sigara...

‘Genç kız olduğumu göremezsin’ sözü sigara bıraktırdı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 1 Haziran 2019 Cumartesi - 14:23Güncelleme: 1 Haziran 2019 Cumartesi - 14:23
‘Genç kız olduğumu göremezsin’ sözü sigara bıraktırdı

Pamukkale Kaymakamlığı’nın “Tütün Bağımlılığı ile Mücadele” projesi kapsamında, öğrencilerin ebeveynlerine söylediği “genç kız olduğumu göremezsin” sözü, 68 veliye sigara bıraktırdı.

Pamukkale Kaymakamlığı Proje Ofisi’nce ilçedeki anaokulu ve ilkokullarda uygulanmakta olan “Tütün Bağımlılığı ile Mücadele” projesi kapsamında, Denizli Ticaret Borsası İlkokulu’nda sigarayı bırakan 68 veli için sertifika program düzenlendi.

Programa Kaymakam Hayrettin Balcıoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Reşat Erdoğan, Yeşilay Denizli Şube Başkanı Bünyamin Yakar, Tütün Bağımlılığı ile Mücadele Projesi Ekibi, okul idaresi, öğrenci ve veliler katıldı.

BAZEN MEKTUP YAZDILAR, BAZEN ŞİİR OKUDULAR

Proje kapsamında 2018-2019 eğitim-öğretim yılında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Okul Müdürü Zahide Karaoğlu, “Kaymakamlığımız proje ofisince hayata geçirilen projeyi okulumuzda öğretmenlerin desteği ve öğrencilerimizin katılımlarıyla uygulamaya çalıştık. Bazen öğrencilerimiz velilerine sigaradan vazgeçmeleri için mektup yazdı, bazen şiirler okudu. Bazen de tatlı serzenişlerde bulundular. Sonunda 1 öğretmenimiz ve 67 velimiz sigarayı bırakmaya karar verdi. Eminim ki hayatları boyunca iyiki bu kararı vermişim diyecekler” dedi.

“GENÇ KIZ OLDUĞUMU GÖREMEZSİN”

Sigarayı bırakma kararı alma sürecini anlatan öğrenci velisi Nazlı Dinç ise, “Üniversite yıllarından bu yana sigara bağımlısıydım. Okulda yürütülen kampanyadan kızım etkilenerek birgün bana ‘anne, ben yarın büyüyeceğim, genç kız olacağım ama sen sigara içmeye devam edersen benim gençliğimi göremeyeceksin’ dedi. Bu beni çok etkiledi ve aynı gün hiçbir destek almadan ve bir daha içmemek üzere sigarayı bıraktım. Karar verdim ve uyguladım. Herkese sağlıklı bir yaşam için tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

“DUMANA VERDİĞİM PARAYLA HAYATIMI YAŞIYORUM”

Yaklaşık 10 yıl önce sigarayı bırakan ve her gün sigara parasını biriktiren Mehmet Tok da, “Sigarayla geçen 15 yılımı düşündükçe kahroluyorum ama kurtulduğum içinde şükrediyorum. Şu ana kadar sigara içiyormuş gibi paramı kumbaraya attım. O paralarla 2 araç ve birde motosiklet aldım. Biriktirmeye devam edeceğim. Çevremdeki arkadaşlarıma ve sesimi duyurabildiğim herkese örnek olmaya ve teşvik etmeye çalışıyorum” diye konuştu.

VELİLERİ KUTLADI

pamukkale kaymakamı balcıoğlu da tütün bağımlılığı ile mücadele projesini iki yıldır ilçedeki anaokulu ve ilkokullarında uygulamaya çalıştıklarını belirterek, “Sene başında velilerimize online olarak uyguladığımız anket sonucunda ilçemizde sigara bağımlısı olan ve bu bağımlılıktan kurtulmak isteyen velilerimizi tespit ettik. Her okulumuz kendi bünyesinde çalışmalarını yürütüyor. Amacımız velilerde farkındalık oluşturmak, onların bu bağımlılıktan kurtulmaları için en büyük gerekçelerinin evlatlarının olduğunu hatırlatmak. Bugün bu okulumuzda 68 velimizin sigara bağımlılığından kurtulmalarını görmek bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Velilerimizi bu radikal kararlarından dolayı kutluyorum. Edindiğim bilgilere göre bu 68 velimiz 6 aydan bu yana sigara kullanmıyor. İnşallah ömürleri boyunca bir daha sigara kullanmazlar” dedi.

Program , protokolün sigarayı bırakan velilere teşekkür belgelerini vermesi ve hazırlanan kumbaraların hediye edilmesiyle sona erdi.