Denizli, İranlı LGBTİ’li mülteciler için uydu kent – D20Haber
18.04.2024, Perşembe
10 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Denizli, İranlı LGBTİ’li mülteciler için uydu...

Denizli, İranlı LGBTİ’li mülteciler için uydu kent

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Temmuz 2019 Cumartesi - 11:48Güncelleme: 20 Temmuz 2019 Cumartesi - 12:08
Denizli, İranlı LGBTİ’li mülteciler için uydu kent

Denizli, İran’dan gelen LGBTİ’li mülteciler yaşadığı Türkiye’deki uydu kentlerden birisi konumunda. Bu nedenle de son dönemde daha çok görünür olmalarının yanı sıra, hem artan sayıları hem de yaşam biçimleriyle tartışma konusu olmaya devam ediyorlar. LGBTİ’li mültecilere yönelik faaliyetleriyle bilinen Kaos GL de çeşitli aktiviteler düzenliyor. Bunlardan birisi geçtiğimiz günlerde Denizli’de yapıldı.

Denizli’deki etkinlikte Kaos GL ile LGBTİ Derneği, sığınmacılarla bir araya gelerek karikatür etkinliği düzenledi. Queer Karikatür Atöylesi’nde; heteroseksizme, cinsiyetçiliğe, ikili cinsiyet rejimine karşı bir nasıl mücadele edileceği tartışıldı.

Medyascope.tv, bu etkinliği ekranlarına taşıdı. Kaos GL’den program koordinatörü Avukat Hayriye Kara, Denizli’de yaşayan İranlı LGBTİ+ sığınmacıları, yaşadıklarını ve Kaos GL’nin sığınmacıların durumunu iyileştirmek için yaptığı faaliyetleri anlattı.

DENİZLİ, TÜRKİYE’DEKİ 5-6 İLDEN BİRİ

“Neden ve ne zamandır Denizli’deler?” sorusunu yanıtlayan Kara, “Türkiye’de İranlı mülteciler, uluslararası koruma başvurusu yapmış kişiler. Bu başvuruyu yapan kişiler, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen belli illerde ikamet edebiliyorlar. 64 il var şu anda. Ancak 5-6 il’e yönlediriliyorlar. Bunlardan bir tanesi de Denizli. Hemen belirtmek istiyorum. Ankara, İstanbul, İzmir uydu iller arasında değil” dedi.

2012’DEN BERİ DENİZLİ’DELER

Eskişehir, Kayseri, Adana ve Mersin ile birlikte İranlı LGBTİ’lilerin Türkiye’de kaldığı illerden olan Denizli’yi tercihte “bir tanıdıklarının olması” öne çıkıyor. Kara da çok sayıda İranlı sığınmacının varlığına işaret ederek, “Denizli’de, İranlı LGBTİ’li mülteciler 2012 yılından bu yana ikamet ediyorlar. Denizli, çok sayıda İranlı LGBTİ’li İranlı mültecinin ikamet ettiği uydu illerden bir tanesi. Yönlendirme sonucu Denizli’deler. Hukuki olarak da orada ikamet etmek durumundalar oraya kayıtlı oldukları için ve izinsiz o ili terk edemiyorlar” diye konuştu.

Ayrımcılık yaşandığına da işaret eden Kara, “Denizli ve Kayseri gibi illerde ister istemez görünür oluyorlar. Bunun sonucunda da ister istemez mücadele alanı yaratıyorlar. Hem mülteci oldukları hem kimliklerinden kaynaklı ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Kaos GL Derneği olarak onlarla birlikte farklı alanlarda mücadele veriyoruz. Politikamız mülteci alanında mültecilerle mültecilerle birlikte politika üretmek ve mültecilerle birlikte mücadele etmek” ifadelerini kullandı.