Bu aile kendilerini “kaktüs delisi” olarak tanımlıyor – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL YAŞAM
  6. /
  7. Bu aile kendilerini “kaktüs delisi” olarak...

Bu aile kendilerini “kaktüs delisi” olarak tanımlıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 24 Kasım 2019 Pazar - 15:20Güncelleme: 24 Kasım 2019 Pazar - 15:20
Bu aile kendilerini “kaktüs delisi” olarak tanımlıyor

Denizli’de kaktüs sevgisini ticarete dönüştüren aile, kendilerini ‘kaktüs delisi’ olarak tanımlıyor. 33 yaşındaki Hicran Uçar, kaktüs bakımının püf noktalarını anlattı.

Denizli’de Uçar ailesinin hobi olarak başlayan kaktüs sevdası ticarete dönüştü. Aile daha fazla türde kaktüs çeşidine ulaşabilmek için ticaret yapmaya başladı. 3 çocuk annesi 33 yaşındaki Hicran Uçar, kaktüslere hobi olarak başladığını ve birkaç kaktüs bakması ile hayranlığının arttığını belirtti. Hicran Uçar, bir süre evde kaktüs ticareti yapmasının ardından internet üzerinden satış yaptığını ve çok fazla talep olunca bir iş yeri açtığını söyledi. Hicran Uçar’ın eşi Özgür Uçar ise, sabahları kendi işine gittiğini ve arta kalan zamanlarında eşine yardımcı olduğunu belirterek, “Kendi boş zamanlarımda eşime devamlı olarak destek oldum. Her türlü maddi manevi her zaman yanındayım, sonuna kadar beraberiz. Bu artık bir aile işi oldu. Aile hayranlığı oldu” dedi.

KAKTÜS YETİŞTİRİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Hicran Uçar, kaktüsler konusunda bilgi verirken “Kaktüs almak, beslemek isteyenler için öncelikle kaktüsler suyu fazla sevmezler. Bunlar çünkü gövdelerinde su depolaması yapıyorlar, siz fazla su verirseniz erime yaparlar ve çürürler. Bunları mümkün olduğunca az suyla ve toprağı kurudukça sulamanız gerekiyor. Bilinçli olarak sularsanız hiçbir sıkıntı olmadan sağlıklı bir şekilde büyürler. Ve mümkün olduğunca evinizin güney cephesine, güneş alabilecek bir yere koyarsanız güneşle beslendikleri için, güneş alacak yerlerde gayet sağlıklı şekilde formları bozulmadan yetiştirebilirsiniz” diye konuştu.

Yeni bir kaktüs yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Uçar, “Öncelikle geçirgen bir toprak kullanmalıyız. Toprağımız özel karışım, kaktüs toprağı içinde, koko pert, perlit, ponza taşı, lav taşı, vermi külit var. Toprağın geçirgen olması gerekiyor çünkü suyu bir an önce topraktan süzüp aşağıya atması gerekiyor. O yüzden böyle geçirgen yapılı bir toprak kullanıyoruz. Delik olmayan saksılar kullandığımız zaman altına biraz lav taşı kullanıyoruz, suyun toprakla devamlı kalmaması için, altında birikmemesi için lav taşı koyarak onun üzerine biraz karışım toprağımızdan katıp kaktüsümüzü yerleştiriyoruz. Kaktüsü yerleştirdikten sonra etrafını karışım toprağımızla kapattıktan sonra hazır hale geliyor” ifadelerini kullandı.

“RADYASYONU ÇEKİYOR”

Kaktüslerin radyasyonu çektiğini ve bunları elektronik eşyaların çevrelerine koymamız gerektiğini belirten Uçar, “Kaktüslerin radyasyon çekme özellikleri var. O bakımdan genelde elektronik eşyalarımızın telefon, tablet, bilgisayar olan yerlerde çoğunluk olarak kaktüsleri koyarsak bizim için faydalı olurlar. Şu anda yaygın olarak çocuklarımızın elinde bile telefon tabletler çok olduğu için onların çevrelerine, evimizin içine dekor amaçlı dahi olsa bunları koymak sağlık açısından faydaları vardır” dedi.

DENİZLİ (İHA)