İlhan: Türkiye sözcüğü savunmanın tüm ülkeye aidiyetini anlatır – D20Haber
23.04.2024, Salı
15 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. İlhan: Türkiye sözcüğü savunmanın tüm ülkeye...

İlhan: Türkiye sözcüğü savunmanın tüm ülkeye aidiyetini anlatır

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 7 Şubat 2018 Çarşamba - 11:49Güncelleme: 7 Şubat 2018 Çarşamba - 11:49
İlhan: Türkiye sözcüğü savunmanın tüm ülkeye aidiyetini anlatır

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Barolar Birliği ve Tabipler Birliği’nin başında yer alan “Türk” ibaresinin kaldırılması yönündeki açıklamasına, “Barolar Birliği önündeki Türkiye sözcüğü, savunmanın tüm ülkeye aidiyetini anlatır” yanıtını verdi.

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Barolar Birliği isminin önünden ‘Türkiye’ ibaresinin kaldırılması” için düzenleme yapılması konusunda Bakanlar Kurulu' nu göreve çağırdığını anımsatarak, şunları kaydetti:

“TÜRKİYE İFADESİ ORTAK PAYDA”

Türkiye Barolar Birliği adını 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’ndan almakta, bütün baroların katılmasıyla oluşan, tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Dolayısıyla, adındaki ‘Türkiye’ ifadesi 79 ilin barosunun ortak paydasını oluşturduğu ve baroların çatı örgütü olduğu için vardır.

“AÇIKLAMA 110 BİN AVUKATI ÜZDÜ”

Milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulduğu bugünlerde, Baroların ve Türkiye Barolar Birliği'nin ne kadar hassas davrandığı aşikarken, bu yönde bir açıklama 110 bin avukatı ziyadesiyle üzmüştür. Şu bilinmelidir ki, Türkiye Barolar Birliği ve barolar yargının asli unsuru olan bağımsız savunmayı temsil eden avukatların kanuna dayalı kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarıdır. Birçok meslek örgütünde üyelik ihtiyari iken serbest avukatlık icra etmek isteyen kanun gereği barolara üye olmak zorundadır. Bu hassasiyetin farkında olan Barolar ve Türkiye Barolar Birliği her zaman hukukun üstünlüğünü ilke edinerek devletinin, milletinin yanında olmuştur, bundan sonra da olmaya devam edecektir.

İl Barolarının geçmişte bazı yapılarca alternatiflerini oluşturulması amacıyla çeşitli isimlerle faaliyet gösteren oluşumların hayata geçirildiği düşünüldüğünde, baroların varlığının ve Türkiye Barolar Birliği çatısı altında toplanmış olmasının önemi bir kez daha anlaşılacaktır.

“ETNİK KİMLİKLERE VE İNANÇLARA DAYALI BAROLAR ORTAYA ÇIKABİLİR”

Türkiye Barolar Birliği'nin önündeki ‘Türkiye’ ibaresinin kaldırılması, ayrıca belirtildiği gibi illerde farklı baro oluşumların önünün açılması halinde bölünmüş, parçalanmış, etnik kimliklere ve inançlara dayalı baroların ortaya çıkması mümkün olacaktır. Türkiye Barolar Birliği'ni ve savunma örgütlerini itibarsızlaştıracak bu girişimden hukukun ve hukuk devletinin büyük zarar görmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle, savunma örgütünün tüm ülkeye aidiyetini anlatan TÜRKİYE sözcüğünün kaldırılmasına ilişkin girişimin durdurulması çağrısını kamuoyu ile paylaşırız.”