2030 yılını hayal edip ortak noktada buluştular – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. 2030 yılını hayal edip ortak noktada...

2030 yılını hayal edip ortak noktada buluştular

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 12 Ocak 2018 Cuma - 08:54Güncelleme: 12 Ocak 2018 Cuma - 08:54
2030 yılını hayal edip ortak noktada buluştular

Denge ve Denetleme Ağı, aralarında Denizli’nin de yer aldığı 29 ilden geniş katılımlı bir çalışma gerçekleştirerek, “Türkiye İçin Bir Hayal, Fikir ve Ortaklık Haritası” çıkardı. 515 katılımcı, 2 binden fazla hayalini gazete haberi başlığına döktü ve 6 alanda ortak noktada buluşuldu.

Geçtiğimiz aralık ayında “Etkin Meclis İçin Nasıl Bir Siyasi Parti ve Seçim Sistemi? İhtiyaçlar, Ölçütler, Öneriler” adını taşıyan bir rapor hazırlayıp, “Meclis de Bizi Görecek mi?” sloganı ile kamuoyuna sunan Denge ve Denetleme Ağı, Türkiye’nin hayallerini keşfetmek üzere “Hayallerin İzinde Gerçeği Keşfetmek” konulu bir çalışma gerçekleştirdi.

Bu çalışma aralarında Denizli’nin de yer aldığı 12 ilde yapıldı. “Hayal Gücü Buluşmaları”na 29 kentten 515 katılımcı destek verdi. Katılımcılar, “hayal gazetecileri” oldu ve “Hayallerden ne haber?” diyerek, 2030 yılında yayınlanacağı düşünülen hayali gazetenin birinci sayfasına başlıklar attı.

KATILIMCILAR 6 ORTAK ALANDA BULUŞTU

Gazete haberleri, konusunda uzman isimlerce tek tek okunarak gruplandırıldı ve analiz edildi. Analiz sonucunda, çalışmada ortaya atılan üç tezin kanıtlandığı ve katılımcıların altı alanda ortaklaştığı gözlemlendi. Buna göre, 515 katılımcıdan toplanan 2 binden fazla hayalin ortaklaştığı altı alan şu şekilde belirlendi:

1-Ülkemizin ekonomisinin güçlü olmasını; refah, mutluluk ve huzur içinde yaşamayı istiyoruz. Bu daancak fırsat eşitliği ve gelir adaleti ile sağlanabilir.

2-Tüm çocukların potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri, bilimsel eğitimin verildiği bir eğitim sistemi istiyoruz.

3-Bilim ve teknoloji üretelim, ekonomimiz güçlü olsun ve bu alanda Türkiye tüm dünyada lider olsun.

4Yaşadığımız kentlerin kaostan uzak, huzurlu, yüksek binalarla kuşatılmamış, çocuklarımızla birlikte vakit geçirebileceğimiz yeşil alanları içeren bir yaşam alanı olmasını istiyoruz.

5-Herkesin kanunlar önünde eşit olduğu, korkmadan kendisini ifade edebildiği, mutlu ve huzurlu bir yaşam sürdüreceğimiz bir Türkiye istiyoruz.

6-Bilim ve teknoloji, eğitim, demokrasi, insan haklarında itibar sahibi, lider bir Türkiye görmek istiyoruz.

3 TEZİ KANITLAYAN SONUÇLAR

Raporda;bu çalışmanın, sivil toplum örgütlerinin farklı katılım yöntemleri aracılığıyla kendi tabanlarının ihtiyaçlarına kulak kabartması gerektiğini düşünen Bir Türkiye Hayali’nin ortaya attığı “Ülkemizin insanları, uygun ortamlar ve iletişim araçları sağlandığında kendilerini rahatça ifade edebiliyor. Ülkemizin insanları, Türkiye’ye ve geleceklerine ilişkin birçok konuda fikir üretebiliyor.Ülkemizin insanları, Türkiye’ye ve geleceklerine ilişkin birçok konuda ortaklaşabiliyor” tezini kanıtladığına da vurgu yapıldı.

“FARKLI DÜŞÜNÜYORUZ, BİR ARADA ÇÖZÜYORUZ”

Bir Türkiye Hayali Projesi Denizli kolaylaştırıcısı olarak çalışmalara katılan ve aynı zamanda D20Haber.com yazarı olan Meryem Salman, Denge ve Denetleme Ağı olarak ülkemizdeki en geniş katılımlı sivil toplum çalışmasını tamamladıklarını, bunun sonucunda ortaya herkesin okurken heyecan duyacağı “Türkiye için bir hayal, fikir ve ortaklık haritası” raporunun çıktığını söyledi.

“Farklı düşünüyoruz, bir arada çözüyoruz” diyerek bu ülkede hiç denenmeyeni başardıklarını kaydeden Salman, “300’e yakın üyemiz var. Hepsinin yaşam tarzları, siyasi görüşleri farklı farklı. Buna rağmen aynı masada buluşup ortak bir derdi sahiplenebiliyorlar, denge denetlemeyi tek bir ses olup talep edebiliyorlar. Bundan tam iki yıl önce, kendimizden ilham alarak bir çalışmaya başladık. Biz yapabiliyorsak herkes yapabilir diye düşündük. Ortaklıkların peşinden gitmek bunları keşfetmek istedik. Çünkü yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada buna ihtiyaç olduğunun farkındaydık. Vatandaşlar olarak, yaşadığımız ülkede karşılaştığımız sorunları çözebilme gücüne sahip olduğumuzu hatırlamaya ihtiyacımız vardı. Zaten savunucusu olduğumuz katılımcı demokrasinin özü de buydu” dedi.

2 BİN HAYAL GAZETE BAŞLIĞINA DÖNÜŞTÜ

Uzun bir yol kat ettiklerini belirten Salman, Adana, Ankara, Bursa, Denizli, Erzurum, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Mardin ve Ordu’da 49 hayalgücü buluşması gerçekleştirdiklerini, buluşmalara 29 şehirden 515 kişinin katıldığını anlattı. Salman, sözlerini şöyle tamamladı:

“Katılımcılardan, 2030 yılında yayına girecek hayali bir gazetenin birinci sayfasını hazırlamalarını istedik. Hayal gazetecileri, ‘hayallerden ne haber’ diyerek, kalplerinde yatan isteklerin hatırını sordular, 2030 yılında nasıl bir ülkede yaşamak istediklerini tarihe not olarak düştüler. Buluşmalarda 2 bin hayal kuruldu. Hayaller ihtiyaç duyulanları, yani dolaylı olarak yaşanılan sorunları açık etti. Nihayetinde, KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin de gönüllü desteği ile hayal gazetelerini analiz ettik ve “Türkiye İçin Bir Hayal, Fikir ve Ortaklık Haritası” ismiyle bir rapor hazırladık.”