Yargıtay kararından sonra 30 muvazzaf ve eski asker tutuklandı – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. FETÖ-PDY
  6. /
  7. Yargıtay kararından sonra 30 muvazzaf ve...

Yargıtay kararından sonra 30 muvazzaf ve eski asker tutuklandı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Kasım 2019 Cuma - 19:16Güncelleme: 22 Kasım 2019 Cuma - 23:10
Yargıtay kararından sonra 30 muvazzaf ve eski asker tutuklandı

Denizli’de, 15 Temmuz darbe girişimine yönelik görülen askerler davasında flaş gelişme yaşandı. Yargıtay’ın Çardak Havaalanı’na giden ve mahkeme tarafından beraat kararı verilen 33 muvazzaf ve eski askerle ilgili kararı bozmasının ardından, Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklama kararı verdi. Bu kararın ardından 30 şüpheli yakalandı ve çıkarıldıkları mahkemede tutuklandı.

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili Denizli’de görülen en önemli davalardan olan 64 sanıklı askarler askerler davasında son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Dün Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin 15 Temmuz’da Çardak Havalanı’na giden askerlerle ilgili bozma kararının ardından, bugün de davanın görüldüğü 2. Ağır Ceza Mahkemesi bir karar aldı.

Mahkeme, Yargıtay 16. Ceza Dairesinin “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçu” kapsamında bozma kararı vermesini dikkate alarak, şahısların kaçmalarını engellemek amacıyla TSK’dan ihraç edilen ve aralarında halen çalışan muvazzaf subay ile astsubay rütbesindeki toplam 33 şüpheli hakkında yakalama ekri çıkardı.

Kararın ardından 33 kişiden 30’u yakalandı. İşlemlerin ardından adliyeye sevk edilenlerin tamamı tutuklandı.

Meslekten men edilen 3 kişinin yakalanmasıyla ilgili çalışmalar ise devam ediyor.

DAVA SÜRECİ

Denizli 11. Komando Tugay Komutanlığı ile Söke’de bulunan 11. Komando Tugay Komutan Yardımcılığından 550 asker, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı “motorlu intikal eğitimi” bahanesiyle Ankara’ya uçakla nakledilmek üzere Çardak Havaalanı’na gitmişti.

Gözaltına alınan 40’ı tutuklu 64 sanık hakkında Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya, TBMM ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek ve FETÖ’ye üye olmak” suçlarından dava açılmıştı.

Davada eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır ile eski Söke Garnizon Komutanı albay Erol Akman ağırlaştırılmış müebbet, eski albay Ziver İnci, eski yarbay Avşın Yapar, eski üsteğmen Oğuz Ay ve eski teğmen Muhammet Ekinci müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Denizli’ye gelen birliklere ait kamera kayıtlarını sildiği iddia edilen er Tolga Kılınçaslan’a bir yıl 8 ay hapis cezası veren mahkeme, firari sanık eski kurmay başkanı yarbay Fahrettin Demir hakkındaki kamu davasının dosyadan ayrılmasını kararlaştırmıştı.

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Başkanlığına yapılan istinaf başvurusunda beraat eden 56 sanık için kararın bozulması, mahkumiyet kararı verilen sanıkların ise cezalarının onanması talebinde bulunulmuş, Cumhurbaşkanlığı avukatı da temyiz başvurusunda beraat eden 56 sanığın cezalandırılmasını, indirim yapılarak müebbet hapis alan 4 sanığın da ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istemişti.