Polisin operasyonunda 334 parça tarihi eser ele geçirildi – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
9 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. ASAYİŞ
  6. /
  7. Polisin operasyonunda 334 parça tarihi eser...

Polisin operasyonunda 334 parça tarihi eser ele geçirildi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 3 Aralık 2018 Pazartesi - 11:50Güncelleme: 3 Aralık 2018 Pazartesi - 11:52
Polisin operasyonunda 334 parça tarihi eser ele geçirildi

Denizli’de polisin gerçekleştirdiği operasyonda vazodan testiye, mızrak ucundan sikkelere 334 parça tarihi eser ele geçirildi. Operasyonda Didim’deki Apollan Tapınağı’nın betimlemesi de bulunurken, 8 kişi yakalandı.

Denizli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi’ne ulaşan ihbarlar ve ekiplerin çalışmasıyla tarihi eser kaçakçılığına yönelik bilgiler derlenerek, bir grubun peşine düşüldü.

Bu çalışmada, dağlık alanlarda vatandaşlar tarafından sık kullanılmayan, genelde hayvanların geçtiği patika yollar üzerinden zirveye doğru belirli aralıklarla kayalık alanlarda kaçak kazı yapıldığı yönünde bilgiler elde edildi.

Kaçakçılık faaliyetini gerçekleştiren grubun yasa dışı yollardan eski döneme ait eserleri kaçak kazı yoluyla temin etmeye çalıştığı, ekiplerin bölgede yaptıkları takip ve çalışmalar sonucunda şüpheli şahıslar ve kaçak eşyayı taşımak üzere kullandıkları araçları tespit edildi.

Şüphelilerin 4x4 arazi şartlarına uygun araçlar kullandığı, ayrıca araçların üzerine resmi kurumlara ait mıknatıslı magnet yapıştırarak kurum görevlisi görünümü verdikleri, böylece araçların dikkat çekmemesini sağladıkları anlaşıldı.

Ekiplerin yürütmüş olduğu bu çalışmaların ardından operasyon için düğmeye basıldı. Operasyonda Osmanlı, Roma, Hellenistik, Geç Şehir, İslami, Grek, Etnografik ve Bizans dönemlerine ait olan 190 sikke ve 144 tarihi eser bulunarak el konuldu. Ele geçirilen vazo, testi, dökme kurşun, demir halka, mızrak ucu, saç iğnesi, terazi, kantar, barutluk, çivi, kandil, metal kutu ve takı şeklinde objeler Müze Müdürlüğüne teslim edildi.

APOLLON TAPINAĞI BETİMLEMESİ

Eserlerin üzerlerinde bulunan kabartma ve figürlerde, Didim’deki Apollon Tapınağı medusanın betimlemesinin yapıldığı, tanrı ve tanrıça figürleri ile hayvan figürlerinin olduğu, İsa portresinin ve imparatorun ve karısının figürlerinin bulunduğu belirlendi.

8 KİŞİ YAKALANDI

Bu operasyonda yakalanan 8 kişi hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan adli işlem yapıldı.