Prof. Öncel’den alzheimere karşı 10 etkili yöntem – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Prof. Öncel’den alzheimere karşı 10 etkili...

Prof. Öncel’den alzheimere karşı 10 etkili yöntem

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Eylül 2018 Cuma - 12:07Güncelleme: 21 Eylül 2018 Cuma - 12:07
Prof. Öncel’den alzheimere karşı 10 etkili yöntem

Pamukkale Üniversitesi ( PAÜ) Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Öncel, alzheimerden korunmak için sağlıklı ve dengeli beslenmeyi, stresten uzak durmayı ve bol bol kitap okumayı önerdi.

Prof. Dr. Çağatay Öncel, Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, alzheimeri “hafıza kaybı, lisan, dikkat, görsel-mekansal yetenek ve beynin diğer işlevlerinin ilerleyici bir şekilde bozulmasıyla ortaya çıkan bunama hastalığı” olarak nitelendirdi.

40’LI YAŞLARDA DA GÖRÜLEBİLİYOR

Yaş ilerledikçe sıklığınını arttığını, 65 yaşından sonra daha sık görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Öncel, Ancak nadiren 40’lı yaşlardan itibaren de görülmektedir. Ülkemizde yaklaşık 600 bin alzheimer
Hastası vardır. Hastalık unutkanlık ile başlar. Hasta yakın geçmişteki olayları unutur, gün içinde aynı soruları sorar, aynı şeyleri anlatır. Eşyaların yerini unutur ve isimleri unutmaya başlar. İşinde, sosyal yaşamında güçlüklerle karşılaşır. Zaman içerisinde psikiyatrik bulgular da ortaya çıkar. Hastalığın maalesef kesin bir tedavisi yoktur. Ancak genç yaşlardan itibaren düzenli egzersiz/spor yapmak, balık, zeytinyağı ve sebze ağırlıklı beslenmek, tansiyon, şeker ve kolesterolü kontrol altında tutmak, sigara ve alkolden uzak durmak, gazete,kitap ve sosyal aktiviteler gibi beyni çalıştıran faaliyetlerde bulunmak alzheimerden koruyucudur” dedi.

10 MADDEDE ALZHEİMERDEN KORUNMA

Alzheimer hastasına bakımın ailesi için zorluklar içeren uzun, bazen trajik bir süreç olduğuna işaret eden Prof. Dr. Çağatay Öncel, alzheimera karşı 10 etkili önlemi anlattı ve şu uyarılarda bulundu:

-Spor yapın
-Kitap okuyun, bulmaca çözün
-Fast-foodtan uzak durun
-Omega 3 içeren gıdalarla beslenin
-Stresli ortamlardan uzak durun
-Arkadaşlık ve akrabalık ilişkilerini sıkı tutun
-Sigaradan uzak durun
-Düzenli uyuyun
-Metabolik hastalıklara dikkat
-Fazla kilolarla savaşın