PAÜ’de erişkin aşı merkezi açıldı – D20Haber
19.04.2024, Cuma
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. PAÜ’de erişkin aşı merkezi açıldı

PAÜ’de erişkin aşı merkezi açıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Eylül 2018 Perşembe - 14:23Güncelleme: 6 Eylül 2018 Perşembe - 14:23
PAÜ’de erişkin aşı merkezi açıldı

Denizli’nin ilk erişkin aşı merkezi, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde hizmete girdi.

Erişkin aşı merkezinde, öncelikle 65 yaş üstü kişiler, kanser hastaları, kronik hastalıkları olanlar, hamileler, organ nakil alıcıları, yüksek riskli teması bulunanlar olmak üzere, tüm erişkinler için bağışıklama yapılacak.

PAÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, konuyla ilgili açıklamasında, aşıların en başarılı koruyucu sağlık müdahalesi olduğunu ve halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını, aşıların, doğrudan ve dolaylı etkiyle birçok hastalığın oluşmasını ve yayılmasını engellediğini ve son derece güvenilir biyolojik ürünler olduğunu vurguladı.

Merkezin tüm dünyada uygulanan kılavuzlar, Sağlık Bakanlığı’nın önerileri ve bilimsel veriler dikkate alınarak, standardize edilmiş kılavuzlar ve formlar eşliğinde hizmet vereceğini anlatan Prof. Dr. Turgut, merkezden risk grubunda tanımlanan kişilerin tamamen ücretsiz hizmet alabileceğini ve aşı yaptırabileceğini söyledi.

MERKEZDE HANGİ AŞILAR YAPILACAK?

Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Sarı’nın verdiği bilgiye göre, çocuklukta yapılan tetanos, boğmaca ve difteri aşılarının her 10 yılda bir tekrarlanması gerekiyor. Ayrıca kronik hastalığı olanlar ve 65 yaş üzeri kişilerde ciddi hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi için grip ve zatürre aşıları hekim önerisi doğrultusunda muhakkak yaptırılması öneriliyor.

Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşıları ve suçiçeği aşıları eksik olanların bunları tamamlaması istenirken, seyahat edecekler ve riski olanlar için menenjit aşısı bu merkezde yaptırabilecekler. Rahim ağzı kanseri aşısı ve 65 yaş üzeri kişilere yapılabilecek zona aşısı ise isteğe bağlı olarak bu merkezde reçete edilip, eczaneden temin edilerek bu merkezde ücretsiz uygulanması sağlanabilecek.