Grip ile soğuk algınlığını karıştırmayın! – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Grip ile soğuk algınlığını karıştırmayın!

Grip ile soğuk algınlığını karıştırmayın!

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 9 Ocak 2019 Çarşamba - 14:06Güncelleme: 9 Ocak 2019 Çarşamba - 14:06
Grip ile soğuk algınlığını karıştırmayın!

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, grip ile soğuk algınlığı rahatsızlığının birbiriyle karıştırılmaması uyarısında bulundu.

Havalar iyice soğudu, hava sıcaklığı mevsim normallerinin altında seyrediyor. Bu da gribal ve üst solunum yolu hastalıklarından şikayetçi olanların sayısını son günlerde artırdı. Yaptığı açıklamada bu konuya dikkati çeken İl Sağlık Müdürü Dr Berna Öztürk, gribal enfeksiyonların havaların iyice soğuması ile birlikte bu aylarda daha yoğun görüldüğünü belirtti.

Gribin yaygın ve bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğuna işaret eden Dr. Öztürk, Çok sayıda kişiyi etkilemesi ve hayati sonuçlar doğurması nedeniyle ciddi bir hastalıktır. Soğuk algınlığı ile karıştırılmamalıdır. Gripte çok yüksek ateş, boğaz ağrısı, yaygın eklem ve kas ağrıları, bazen bulantı, kusma, ishaller, şiddetli baş ağrısı gibi tüm vücudu etkileyen şikayetler ile iştahsızlık görülür ve genel olarak ciddi sağlık sorunları oluşturur. Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar. Şikayetler genellikle 7 gün kadar sürer” dedi.

Hastalığın tedavisinin semptomatik olduğunu kaydeden Dr Öztürk, vatandaşları özellikle antibiyotik kullanmamaları konusunda uyararak, “Antibiyotikler bakterileri öldürür. Ancak grip veya soğuk algınlığına neden olan virüsler üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı için tedavide herhangi bir yararı yoktur. Bu nedenle gribal enfeksiyonu olan vatandaşlarımızın kesinlikle antibiyotik kullanmamasını, doktorlara danışmadan da herhangi bir ilaç kullanmamasını öneriyoruz” diye konuştu.