Dr Terzioğlu: Otizm erkek çocuklarda daha sık görülüyor – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Dr Terzioğlu: Otizm erkek çocuklarda daha...

Dr Terzioğlu: Otizm erkek çocuklarda daha sık görülüyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 2 Nisan 2019 Salı - 14:07Güncelleme: 2 Nisan 2019 Salı - 14:07
Dr Terzioğlu: Otizm erkek çocuklarda daha sık görülüyor

Denizli Devlet Hastanesi’nde görev yapan Uzman Dr. Merve Aktaş Terzioğlu, otizmin erkek çocuklarda daha sık görüldüğünü belirtti.

Uzman Dr. Merve Aktaş Terzioğlu, Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çocukluk çağında görülen en önemli psikiyatrik hastalıklardan birisinin otizm olduğuna, uluslararası verilere göre her 68 çocuktan birinin otizmli olduğunu ve erkeklerde kızlara göre daha sık görüldüğünü ifade etti.

OTİZMİN NEDENLERİ

Bir çocuğunda otizm olan ailenin diğer çocuğunda da otizm spektrum bozukluğu görülme oranının yüzde 4 ile 10 arasında olduğuna dikkati çeken Dr Terzioğlu, “Sebebi kesin olarak bilinememekle beraber, daha çok genetik nedenli gelişimsel bir beyin hastalığı olarak kabul edilen otizmin gebelik sırasında ilaç alınması, radyasyona maruz kalınması, doğum travmaları, prematüre doğum, bebekte beyin iltihabı öyküsü ve baba yaşının ileri olması durumlarında artmaktadır” dedi.

OTİZMİN BELİRTİLERİ

Otizmin belirtilerine de değinen Terzioğlu, “Otizm, sosyal ilişkide yetersizlik, sözel ya da sözel olmayan iletişimde eksiklik, tekrarlayıcı davranış ve ilgi alanları ile karakterize bir bozukluktur. Konuşmada gecikme ya da hiç konuşmama en sık başvuru nedenidir. Belirtiler yaşamın ilk 3 yılında görülmeye başlar. Yine bu bireylerde göz temasında kısıtlılık veya hiç göz teması kurmama gözlenebilir. Taklit becerileri kısıtlıdır. İsim ile seslenildiğinde tepki vermeyebilir ve çevrede olup bitene karşı ilgisizdir. Yaşıtlarına ilgi göstermez tek başına oyun oynamayı tercih edebilir. Oyunları sıklıkla tekdüze ve tekrarlayıcıdır. Çok farklı klinik durumları içerisinde barındıran otizm spektrum bozuklukları; her çocukta farklı belirtiler gösterebilir. Uzman görüşü bu konuda önemlidir” diye konuştu.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Erken yaşta tanı konulması ve tedaviye başlanmasının önemini de vurgulayan Dr Terzioğlu, sözlerine şunları ilave etti:

“En etkili tedavi özel eğitimdir, ek olarak spor ve uğraşı terapisi de faydalıdır. Aileler çocuklarında yapacağı gözlemlerle özellikle 1-2 aylık bebek göz teması kurmuyorsa, bakım verenin gülmesine tepki vermiyorsa, 6 aylıkken bakım verenin gösterdiği nesneye bakmıyorsa, seslenilince tepki vermiyorsa, 1 yaşına geldiğinde tek kelimeler ile anlamlı ifadeler kullanmıyorsa, bay bay yapmayı öğrenmediyse, çevredeki insanlara ve yaşıtlarına ilgi göstermiyorsa zaman kaybetmeden çocuk ve ergen psikiyatri uzmanına başvurmalıdır.”