Dr. Bozkaya’dan böbrek sağlığı uyarıları – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Dr. Bozkaya’dan böbrek sağlığı uyarıları

Dr. Bozkaya’dan böbrek sağlığı uyarıları

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 14 Mart 2019 Perşembe - 09:01Güncelleme: 14 Mart 2019 Perşembe - 09:05
Dr. Bozkaya’dan böbrek sağlığı uyarıları

Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Evrim Bozkaya, kronik böbrek yetmezliğinin sinsice ilerleyen bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, korunmak için bir dizi önerilerde bulundu.

Nefroloji Uzmanı Dr. Evrim Bozkaya, 14 Mart “Dünya Böbrek Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, böbrek sağlığının korunmasında dikkat edilecekler konusunda önerilerde bulundu. Böbreklerin başta üre olmak üzere, vücuttaki zararlı metabolik artıkların idrar yolu ile uzaklaştırılmasını sağladığını ifade eden Bozkaya, şiddetli kan kayıpları, uzun süren bulantı kusma, ishal, ateş, geniş vücut yanıkları, bilinçsizce kullanılan ilaçların akut böbrek yetersizliğinin nedenleri arasında yer aldığını belirtti.

Akut böbrek yetersizliğinin önlenmesinde erken müdahalenin önemine dikkat çeken Bozkaya, “Günlük tuz tüketiminin 6 gr altında tutulması, şeker hastalığının kontrolü, obezite ile mücadele, böbrek taşlarının doktor tarafından yakın takip edilmesi ile son dönem böbrek yetersizliğine gidiş önlenebilir. Kilo alımı kontrolüne, düzenli tansiyon ile şeker ölçümüne, doktor tavsiyesi dışında ilaç kullanılmasından kaçınılmasına, günlük yeterli sıvı alımına ve ailede böbrek öyküsü olanların düzenli kontrollerini yaptırmasına dikkat edilirse böbrek sağlığımız korunabilir” dedi.