Ekpen Tekstil’de organ bağışı – D20Haber
23.04.2024, Salı
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Ekpen Tekstil’de organ bağışı

Ekpen Tekstil’de organ bağışı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Kasım 2018 Perşembe - 20:12Güncelleme: 8 Kasım 2018 Perşembe - 20:13
Ekpen Tekstil’de organ bağışı

Denizli’nin tekstil sektöründeki köklü firmalarından Ekpen Tekstil, organ bağışında da farkındalığa imza attı. İl Sağlık Müdürlüğü’nden gelen ekibin organ bağışı konusunda verdiği bilgileri dinleyen Ekpen personeli, ardından organ bağışı formlarını doldurdu.

Organ nakli ile yeniden hayata tutunmak isteyen binlerce kişinin beklediği “size uygun organ bulundu” haberi. Bunun için de toplumda duyarlılığın ve organ bağışçılarının artmasını bekliyorlar. İl Sağlık Müdürlüğü, bu konuda yürüttüğü çalışmaları Organ Bağışı Haftası’nda sanayi tesislerine de yaydı ve fabrikalara ziyaretler gerçekleştirilerek, organ bağışının önemi anlatıldı.

Bilgilendirme toplantılarından birisi de Ekpen Tekstil’de yapıldı. İl Sağlık Müdürlüğü’nden yoğun bakım uzmanı Dr. Burcu Başarık Aydoğan, hemşire Semra Atalay ve Yusuf Hazar rehberliğinde gerçekleşen toplantıya tüm Ekpen çalışanları katıldı. Organ naklinin hem canlıdan hem beyin ölümü gerçekleşen kişiden yapılabildiği belirtilerek, şu bilgiler verildi:

“Bir kişi, bir başkasına ihtiyaç duyduğu organı veya hücreyi bağışlar. Örneğin böbrek ve karaciğer ile yenilenebilir özelliğe sahip hücreler veya kan, ilik ve üreme hücreleri gibi. Ölümden sonra bağış olarak kabul edilebilecek organlar ve dokular ise pankreas, damar, bağırsak, kulak kemikçikleri, deri, kalp, kalp kapakçıkları, gözün saydam tabakası, kemik dokusu, kıkırdak dokusu, karaciğer, akciğer, böbrek, kas ve beyin zarının bir kısmından oluşmaktadır. Tıptaki gelişmelerin bugün geldiği noktada, insan vücudunun birçok organı nakledilebiliyor. Fakat kadavradan yapılan organ nakilleri henüz istenilen seviyede değildir. Hatta canlı vericiden nakilde dünyada ilk sıralarda yer alan Türkiye, kadavradan organ naklinde ise son sıralarda yer alıyor. Türkiye’de en çok böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, kemik ve kemik iliği, akciğer, ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, tendon, kol ve deri nakli yapılıyor. 2238 sayılı yasa 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkesin organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabileceği konusunda düzenleme getirmektedir.”

Bilgilendirmenin ardından organ bağışı formlarını dolduran çalışanlar, “Kaynağı sadece bir başka insanda olan organlarımız bugün bir başkası, yarın bizim için gerekli olabilir. Bu yüzden organ bağışı konusunda ne kadar duyarlı olunursa o kadar sağlıklı bir toplum oluruz” dedi.