Sıcaklık 39-40 derece, güneş çarpmasına dikkat! – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Sıcaklık 39-40 derece, güneş çarpmasına dikkat!

Sıcaklık 39-40 derece, güneş çarpmasına dikkat!

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 27 Haziran 2019 Perşembe - 09:32Güncelleme: 27 Haziran 2019 Perşembe - 09:32
Sıcaklık 39-40 derece, güneş çarpmasına dikkat!

Denizli’de hava sıcaklığı mevsim normallerinin 3 ile 7 derece üzerinde seyrederken, güneş çarpmasına karşı dikkatli olunması uyarısında bulunuldu.

Yaklaşık iki haftadır etkili olan sağanak yağışlar etkisini yitirirken, sıcaklık değerleri arttı ve mevsim normallerinin 3 ile 7 derece üzerine çıktı.

EN SICAK İLÇELER

Bugün termometrelerin Pamukkale ve Sarayköy’de 40, Merkezefendi’de 39, Honaz ve Buldan’da 37, Beyağaç’ta 36, Bozkurt, Çivril, Güney ve Çardak’da 35 dereceyi göstermesi bekleniyor.

NEM ORANI DA ARTIYOR

Sıcaklık değerleriyle birlikte nem de artış görülürken, bu durum hissedilen sıcaklıkların yüksek olmasına yol açıyor. Bu değerler sonucunda güneş çarpması gibi olumsuzluklar yaşanabileceği uyarısında bulunuluyor.

GÜNEŞ ÇARPMASI NEDİR?

Güneş çarpması; aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı meydana gelen ciddi bir rahatsızlıktır. Hemen müdahale edilse bile ölümcül olabilir ya da kalıcı zararlar verebilir. Aşırı sıcaklığın yanında nem oranının da yüksek olması (%70’in üzeri), güneş çarpmasında etkili bir rol oynar. Güneş çarpması özellikle yaşlı ve çocuklar için daha tehlikelidir.

EN RİSKLİ ZAMAN DİLİMİ

Güneş ışınları; ultraviyole, görünür ve enfraruj ışınlarından oluşmaktadır. İnsan sağlığı açısından en etkili ışın ultraviyole ışınlarıdır. Ülkemizde genellikle yaz ayları ve gündüz 11.00-15.00 saatleri arası güneş çarpması açısından en riskli zamanlardır. Güneş çarpmasının en sık görüldüğü yerler, sıcak ve nemli deniz sahilleridir.

GÜNEŞ ÇARPMASININ BELİRTİLERİ

Uzun süre güneş altında kalınmış ise aşağıda verilen belirtiler güneş çarpmasını işaret eder.
-Hastanın ateşi 39-41 dereceye kadar çıkabilir.
-Davranış, anlama ve algılama bozuklukları oluşur.
-Kalp atışları düzensizdir.
-Şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma yapabilir.