Denizli’de 13-15 yaş grubu çocukların %10’u sigara içiyor – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Denizli’de 13-15 yaş grubu çocukların %10’u...

Denizli’de 13-15 yaş grubu çocukların %10’u sigara içiyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 31 Mayıs 2019 Cuma - 05:48Güncelleme: 31 Mayıs 2019 Cuma - 05:48
Denizli’de 13-15 yaş grubu çocukların %10’u sigara içiyor

Sağlık bakanlığı’ndan Denizlili anne-babalara “bu istatistiğe dikkat” dedirten araştırma. “Küresel Gençlik Tütün Araştırması”nda, Denizli’de 13-15 yaş grubu çocukların yüzde 10.4’ünün sigara içtiği belirlendi. Türkiye genelinde bu oranı yüzde 7.7 olarak açıklandı.

“31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” kapsamında, Denizli Devlet Hastanesi Konferans Salonu’nda, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte, sigaranın zararlarına vurgu yapılarak sigarayı bırakan vatandaşlar ile bir araya gelindi ve teşekkür belgeleri verildi.

İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk programın açılış konuşmasında, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü etkinlikleri temasının bu yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Tütün ve Akciğer Sağlığı” olarak belirlendiğine işaret etti.

HER YIL 83 BİN KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR

Sigaranın kansere yol açan en önemli etkenlerden olduğuna dikkati çeken Öztürk, “Bugün baktığımızda erkeklerde en sık görülen kanserlerin başında akciğer kanseri gelmektedir. Erkeklerde görülen 5 kanserden biri akciğer kanseridir ve bunun en birincil sebebi sigaradır. Ülkemizde 14,5 milyon yetişkin tütün ürünü kullanmakta, neredeyse nüfusun beşte biri ve her yıl maalesef 83 bin kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitirmektedir. Erkeklerde sigara kullanımı fazla olmakla birlikte ülkemiz Kuzey Kore’den sonra erkeklerde sigaradan kaynaklı ölümlerin görüldüğü dünyada 2. ülkedir” dedi.

DENİZLİ 13. SIRADA YER ALDI

Sağlık Bakanlığı’nın 2017 yılında 13-15 yaş arasındaki çocuklara yönelik yaptığı “Küresel Gençlik Tütün Araştırması”na da değinen Öztürk, “Türkiye genelinde bu yaş grubunun yüzde 7.7’si, Denizli’de ise yüzde 10.4’ü sigara kullanmakta. İl bazında baktığımızda Türkiye’de bu yaş grubunda sigara tüketiminde 13. sırada. Bu nedenle Milli Eğitim’den başlayarak, Sağlık Bakanlığına, ebeveynlere hepimize çok önemli görevler düşüyor” diye konuştu.

SİGARAYLA MÜCADELE ÇALIŞMALARI

Sigarayla mücadele konusunda yürütülen çalışmalarla ilgili de bilgi veren Öztürk, geçen yıl Denizli’de sigara bırakma polikliniklerinde 6 bin 451 muayene gerçekleştirildiğini, bunlardan 4 bin 822 kişiye farmakolojik tedavi uygulandığını, 895 kişiye de danışmanlık hizmeti verildiğini, farmakolojik tedaviye başlananların yüzde 31’inin, danışmanlık hizmeti alanların da yüzde 6’sının sigarayı bıraktığını ifade etti.



SİGARAYI BIRAKTI MARATON KAZANDI

21 yıl boyunca sigara içtikten sonra bisiklet ile başladığı spor faaliyetleri sayesinde sigarayı bırakarak, Türkiye’nin en büyük maraton yarışı olan İznik Ultra Maratonu 160K koşusunu 22 saat 47 dakikalık dereceyle kendi yaş grubunda birinci tamamlayan Denizli Devlet Hastanesi Anestezi Teknikeri Özgür Sancak da sigarayı bırakma ve sporda elde ettiği başarı hikayesini anlattı.

Etkinlik, sigarayı bırakanlara teşekkür belgesi verilmesiyle sona erdi.