Çok sinsi, erken evrede belirti ve bulgu vermiyor – D20Haber
18.04.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Çok sinsi, erken evrede belirti ve...

Çok sinsi, erken evrede belirti ve bulgu vermiyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Kasım 2019 Cumartesi - 11:08Güncelleme: 16 Kasım 2019 Cumartesi - 11:08
Çok sinsi, erken evrede belirti ve bulgu vermiyor

Denizli Devlet Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Duygu İlke Çıkman, akciğer kanserinin erken tanıyla tedavi edilebildiğini, ancak hastalığın çok sinsi olduğunu, erken evrede belirti ve bulgu vermediğini belirterek, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlerin ciddiye alınmasını önerdi.

Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Duygu İlke Çıkman, akciğer kanserinin tüm dünyada hem kadın hem erkeklerde en çok ölüme yol açan kanser türü olduğunu, bu nedenle hastalığın gerek toplumun gerekse birçok farklı branştan hekimin dikkatini çektiğini ifade etti.

Akciğer kanserinde en önemli risk faktörünü sigara ve diğer tütün ürünlerinin oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Çıkman, akciğer kanserini tanımak ve tedavi etmekten daha önemli konunun sigara ve diğer tüm tütün ürünlerinin kullanımını azaltmak olduğunu vurguladı.

AKCİĞER KANSERİ BELİRTİLERİ

Akciğer kanserinin en sık belirtisinin öksürük olduğunu kaydeden Çıkman, “Daha önce öksürüğü olmayan bireyde, yeni başlayan ve iki haftadan uzun süren öksürük bir hekim tarafından değerlendirilmelidir. Ayrıca daha önce başka bir sebebe bağlı kronik öksürüğü olan bireylerde öksürüğün karakter değiştirmesi de önemsenmelidir. Nefes darlığı, balgamda kan görülmesi ve daha çok ileri evrelerde görülen parmaklarda çomaklaşma, halsizlik, kilo kaybı, ses kısıklığı da hastalığın bulguları arasında yer almaktadır. Ne yazık ki akciğer kanseri erken evrelerde genellikle hiçbir belirti ve bulgu vermemektedir. Bu nedenle son yıllarda erken tanı imkanını arttırmak için öncelikle risk gruplarının belirlenmesi ve akciğer kanseri için yüksek risk taşıyan bireylerin görüntüleme yöntemleri ile taranarak erken tanı konabilmesi amaçlanmıştır. Erken tanı alan akciğer kanseri vakalarında cerrahi mümkün olup, hastalığın tamamen ortadan kaldırılma olasılığı artmaktadır” dedi.

HAVA KİRLİLİĞİ VE TÜTÜNDEN UZAK DURUN

Akciğer kanseri şüphesi olan bir kişinin öncelikle göğüs cerrahisi ve göğüs hastalıkları uzmanları tarafından değerlendirilmesi, kanser şüphesi olan kitleden biyopsi alınması gerektiğini ifade eden Dr. Çıkman, sözlerine şunları ekledi:

“Hastalığın alt tipi belirlendikten sonra hastalığın evresine uygun tedavi planlanmalıdır. Cerrahi seçeneği olmayan hastalarda sistemik tedaviler ön plana çıkmaktadır. Günümüzde standart tedaviler dışında immünoterapi seçenekleri de tedavi algoritmaları arasına girmekte ve her geçen yıl akciğer kanserinde sağ kalım artmaktadır. Bu nedenle öncelikle akciğer kanserinden korunmak için hava kirliliğinden ve tütün ürünlerinden uzak durmalıyız. Akciğer kanseri tanısı alan hastalarımız ise bu hastalığı çözümsüz olarak görüp tedaviden kaçmak yerine mümkün olan en kısa zamanda konunun uzmanı bir hekime başvurmalıdır.”