Bu hastalık tedavi edilmediğinde kalp krizi, felç, körlük, böbrek yetmezliğine yol açıyor – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Bu hastalık tedavi edilmediğinde kalp krizi,...

Bu hastalık tedavi edilmediğinde kalp krizi, felç, körlük, böbrek yetmezliğine yol açıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 13 Kasım 2019 Çarşamba - 13:03Güncelleme: 13 Kasım 2019 Çarşamba - 13:03
Bu hastalık tedavi edilmediğinde kalp krizi, felç, körlük, böbrek yetmezliğine yol açıyor

Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. İffet Dağdelen Duran, diyabetin tedavi edilmediğinde kalp krizi, felç, körlük, böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklara yol açtığı uyarısında bulundu.

Endokrinoloji Uzmanı Dr. İffet Dağdelen Duran, Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de her üç kişiden birinde diyabet hastalığı veya diyabet gelişim riski olduğunu belirtti. Diyabetin farklı tipleri ve önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Duran, “Diyabet nedeniyle ölen hasta sayısı bulaşıcı hastalıklar nedeniyle ölen hasta sayısından çok daha fazladır. Diyabet, tedavi ve takip edilmediği takdirde kalp krizi, inme, körlük, böbrek yetmezliği ve diyabetik ayak gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Diyabete bağlı parmak veya bacak kesilmeleri, kazalarda oluşan kesilmelere göre daha fazladır. Diyabetli kişiler daha fazla kalp infarktüsü ve felç geçirme riskine ve çok yüksek böbrek hastalığı geliştirme riskine sahiptir” dedi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Ülkemizde 7 milyondan fazla erişkinin diyabet hastası bulunduğunu, bir o kadar kişinin de diyabet gelişimi açısından risk grubunda olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Dr. Duran, hastalığın belirtileriyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Daha çok erişkinlerde görülen Tip 2 diyabete, son yıllarda obezitenin artmasıyla çocuklar arasında da sık rastlanmaya başlanmıştır. Gebelikte de diyabet gelişimi sıkça görülebilmekte, tedavi edilmediği ya da yükleme testi yapılmadığı için tespit edilmediği durumda bebek ve anne sağlığını olumsuz etkilemekte, erken doğum, büyük bebek, bebekte doğum sırasında kalıcı sinir hasarı gibi sorunlara neden olabilmektedir. Her tür diyabetin komplikasyonlarını önlemek ve sağlıklı sonuçlara ulaşmak için erken tanı ve tedavi önemlidir. Sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, çok su içme, açlık hissi, cilt yaralarının geç iyileşmesi, kuru ve kaşıntılı bir cilt, sık sık enfeksiyon gelişmesi, ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma diyabet hastalığının habercisi olabilir.”

“ÇOCUKLAR SORUNSUZ HAYAT SÜREBİLİR”

Türkiye’de her yıl bin 700 dolayında çocuğa Tip 1 diyabet tanısı konduğuna işaret eden İffet Dağdelen Duran, “Diyabet erişkinlerde daha sık görüldüğünden, erişkinlerin hastalığı olarak bilinir ve çocuklarda görülmesi halk arasında pek beklenmez. Bu nedenle bir çocuğa diyabet tanısı konduğunda şaşırılmakta ve o çocuk için çok üzülünmektedir. Oysa diyabetli çocuklar da kendi yaşıtları gibi her türlü yaşam aktivitesine katılabilir, eğitimlerini, spor yaşamlarını sürdürebilir, evlenebilir, çocuk sahibi olabilir ve yine herkes gibi mesleklerini başarılı bir şekilde yapabilir. Kendisinde diyabet tanısı olan çok sayıda doktorumuz, hocalarımız, sporcularımız mevcuttur. Yani eğer diyabetle gerektiği kadar ilgilenilirse çocuklar da sorunsuz ve başarılı bir hayat sürdürebilirler” diye konuştu.