Düz cismi eğik, kırık, küçük ve büyük görmek o hastalığın belirtileri – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. Düz cismi eğik, kırık, küçük ve...

Düz cismi eğik, kırık, küçük ve büyük görmek o hastalığın belirtileri

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Eylül 2018 Cumartesi - 11:51Güncelleme: 8 Eylül 2018 Cumartesi - 11:51
Düz cismi eğik, kırık, küçük ve büyük görmek o hastalığın belirtileri

Gözakademi Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Cem Yıldırım, düz bir cismin “eğik, kırık, sarı ve yeşil, olduğundan küçük ya da büyük görmenin” sarı nokta hastalığının en önemli belirtilerinden olduğunu belirtti.

Beş duyu organından birisidir gözler. Canlı ve cansız varlıkları ancak onlarla algılayabiliriz. Yaşam kalitesinde problemlerle karşılaşmamak için böylesine önemli organda karşılaşılabilecek rahatsızlıkların zamanında teşhis ve tedavi oldukça önemli. Örneğin “makula dejenerasyonu ve sarı nokta hastalığı” gibi…

Düz bir cismin “eğik, kırık, sarı ve yeşil, olduğundan küçük ya da büyük görülmesi” olarak karşımıza çıkan “makula dejenerasyonu ve sarı nokta hastalığını” Gözakademi Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Cem Yıldırım ile konuştuk. Bize, hastalığın belirtilerini, ortaya çıkardığı problemleri tüm detaylarıyla anlattı.

SARI NOKTA NEDİR?
Gözümüzün görme fonksiyonu dört aşamada gelişir. Bu aşamalar, odaklama, gözde görüntünün oluşması, gözden beyne ileti ve beyinde görüntünün oluşması şeklindedir. Sarı nokta, gözde retina sinir tabakasında görüntünün oluştuğu merkezin anatomik istemidir. Yaşlanmaya bağlı gelişen sarı nokta dejenerasyonu tüm dünyada 65 yaş üstünde birinci sırada görme azlığı nedenidir. Ancak gerek çocuklarda gerek genç yaşlarda gerekse kırklı altmışlı yaşlarda ve altmış yaş sonrasında görülen bir çok hastalığı vardır.

SARI NOKTA HASTALIKLARI NELERDİR?
“Gözün görme merkezi” dediğimiz hastalıklarıdır. Çocukluk yaşta oluşan sarı nokta hastalıkları genetik olarak veya akraba evlilikleri gibi nedenlerle oluşur ve gözün tam gelişememesinden kaynaklanır. 20 ve 40 yaş arası grupta, özellikle sigara içen, stresli, yüksek tansiyonu olan, değişik nedenlerle yüksek kortizon tedavisi uygulanan kişilerde yine sık görülür. Sinek uçuşmaları, şimşek çakmaları sarı noktada zar oluşumu gibi durumlar ile oluşur. En çokta 60-65 yaş üzerinde sarı nokta hücrelerin görme kaybıyla ortaya çıkan bir sarı nokta hastalığı vardır.

SARI NOKTA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sarı nokta, görüntünün oluştuğu bir bölgedir. O bölgede ki hastalıklar, görme bulanıklığı ile başlar veya ani görme azlığı ile de başlayabilir. Yine yavaş yavaş oluşan görme kaybı da sarı nokta hastalığının belirtisi olabilir. Düz bir cismi eğik görme, kırık görme, bir cismi sarı, yeşil veya büyük küçük görme gibi bulguların yanında merkezi görmenin kaybolup görme gibi belirtileri vardır. Bu belirtiler görüldüğünde bir göz hekimine gidilmesi şarttır.

SARI NOKTA HASTALIĞININ TANISI NASIL KONUR?
Çocuklarda bu rahatsızlık varsa kendileri fark edemezler. Ama çocuk, televizyona yakından bakıyorsa, gözde titreme varsa, anne ve babayı tanımıyorsa, akraba evliliği varsa, erken doğum varsa vücudunda beyin veya zihinsel başka problemleri varsa muhakkak göz hekimine gitmeli. Onun dışında hiçbir rahatsızlığı yokken bile her çocuk, 0, 2, 4, 6 yaşta mutlaka bir göz taramasından geçirilmeli. Aynı konu 65 yaş üstü için de geçerlidir. 65 yaş üstü her bireyde oluşabilecek bir hastalıktır. Çünkü hücre kaybı kaçınılmazdır ama bunun evreleri vardır. Önemli olan erken evrede tespit edilip gerekli tedavinin uygulanmasıdır. Sarı nokta hastalığında rutin muayene ile tanı konulabildiği gibi, göz anjiografisi, göz topografisi gibi yöntemlerle hastalığın derecelendirilmesi ve tiplendirmesi yapılabilmektedir.

SARI NOKTA HASTALIĞININ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
En sık görülen sarı nokta hastalığı, yaşa bağlı olanıdır. Yaşa bağlı oluşan sarı nokta hastalığının ıslak (kanamalı) tip ve kuru (kanamasız) tip olmak üzere iki tipi vardır. Kuru (kanamasız) tipte görme yavaş yavaş azalır, hücre kaybı vardır başka ek bir sorun yoktur. Bu durumda tedavide hücre kaybına destek olacak beslenme ve ilaç tedavisi uyguluyoruz ve hastayı takibe alıyoruz. Eğer ıslak (kanamalı) tipte ise, göz içi iğne tedavileri uygulanmakla beraber uzun soluklu bir tedavidir. Yaklaşık 2 yıla yakın süreler ve çok ileri saflarında ise cerrahi yöntemler uygulanır. Bunun dışında sarı noktada zar veya delik oluşumunda ameliyat uygulamaları yapılmaktadır.