İYİ Partili Öztürk, Yeşilyuvalı ayakkabıcılar için meclis araştırması istedi – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. POLİTİKA
  6. /
  7. İYİ Partili Öztürk, Yeşilyuvalı ayakkabıcılar için...

İYİ Partili Öztürk, Yeşilyuvalı ayakkabıcılar için meclis araştırması istedi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Nisan 2019 Pazartesi - 17:18Güncelleme: 15 Nisan 2019 Pazartesi - 17:18
İYİ Partili Öztürk, Yeşilyuvalı ayakkabıcılar için meclis araştırması istedi

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, kendine özgü üretim modeliyle üretim yapan Yeşilyuvalı ayakkabıcıların sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. Öztürk, ayakkacıların problemlerinin belirlenerek çözümü için meclis araştırması açılmasını istedi.

İYİ Partili Yasin Öztürk, TBMM Başkanlığına sunduğu yazıda, Acıpayam’ın Yeşilyuva Mahallesi’nde geleneksel ayakkabı imalathanelerinin ve atölyelerinin sorunlarına dikkati çekerek, bunların araştırılarak gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca meclis araştırması açılmasını talep etti.

“AYAKKABICILIK KENTE GÖÇÜ ÖNLÜYOR”

“Yeşilyuva’nın tarım dışı sektörde tarihsel süreç içerisinde devam eden bir üretim uzmanlığına sahip olduğuna, bu durumun önemli bir avantajını oluşturduğuna, kırsal alanda ikamet eden Yeşilyuva halkının hem ayakkabı üretimi ile kendine önemli bir geçim kaynağı sağladığına hem de kendi ihtiyacını karşılayacak kadar tarım ve hayvancılığı yapabildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Bu durum sadece Yeşilyuva halkına sağladığı faydayla sınırlı değildir. Aynı zamanda bir bütün olarak Denizli ve Türkiye açısından da tabandan tavana toplumsal kalkınmaya katkı vermektedir. Bu katkılardan birincisi, Yeşilyuva’nın özellikle Türkiye’nin farklı yerlerinde nispeten kırsal alanda yaşayan nihai tüketicinin ayakkabı ihtiyacına cevap vermesidir. İkincisi Yeşilyuva halkının kendi yerleşim alanında üretim yaparak ikamet etmeleri neticesinde köyden kente göçün önemli ölçüde azalmasıdır. Üçüncüsü Yeşilyuva’dan Denizli’ye göç ederek deri ve ayakkabı üretiminde daha büyük tesisler kuran sanayici için fason üretim ve yan sanayi sağlamaktadır. Dördüncüsü fason üretim Türkiye’deki diğer ayakkabı markaları için de gerçekleşmektedir. Böylece Yeşilyuva’daki tarım dışı üretimle gerçekleşen kalkınma, kent kalkınmasına ve bir bütün olarak ülke kalkınmasına destek verebilmektedir.

“AYAKKABICILIK İÇİN EĞİTİM”

Yerelden ve çevreden gelen güç, merkezi yapının da güçlenmesine vesile olacak şekilde dalga halinde yayılmaktadır. Yeşilyuva’daki atadan evlada geçerek artık geleneksel hale gelen ayakkabı üretiminin bu zamana kadar ki devamlılığı bölgedeki kültürel sermaye ve sosyal sermaye ile yakından ilgilidir.
Ancak Yeşilyuva’daki ayakkabı üretiminin geleceğe aktarılmasında ve daha etkin ve verimli şekilde devam ettirilmesinde bazı problemler görülmektedir. Bunlardan birisi eğitimin yetersizliğidir. Bu bağlamda liselerde ve üniversitede ayakkabı tasarımı, üretimi ve pazarlanmasını uzmanlık oluşturacak şekilde ele alan bölümlerin olması önemli görülmektedir. Yöre halkının talebi de bu yöndedir.
Diğer taraftan gençlerin lise ve üniversite tercihlerinde bu mesleği tercih edip, bu konuda uzmanlaşmaları için teşvik edilmeleri ve bir takım unsurlarla ayakkabı uğraşının ve mesleğinin cazip hale getirilmesi önemlidir. Ayrıca yöre halkı için ayakkabı dizaynı, ayakkabı üretimi ve pazarlanmasıyla ilgili eğitimler alabilecekleri şartlar oluşturulmalıdır.

Bir diğer öneri, kırsal alandaki kadınların çalışma hayatına erkeklerle eşit haklarla katılmalarının ve girişimde bulunmalarının özendirilmesidir.

Kalkınan ve güçlenen kırsal alanlar, kentsel alanların, sanayi ve turizm bölgelerinin kalkınmasına ve güçlenmesine katkıda bulunacak, bir bütün olarak ülkenin kalkınması ve güçlenmesi sağlanacaktır.
Denizli İli Acıpayam İlçesi Yeşilyuva Mahallesi yüzyıllardır el yapımı geleneksel ayakkabı imalatı ile meşhur bir beldemizdir. Günlük ortalama ayakkabı üretiminin 10 ila 20 bin çift arası olduğu tahmin edilmektedir. İrili ufaklı 200 kadar imalathane ve atölyenin bulunduğu Yeşilyuva, 6360 sayılı Kanun ile belde statüsünden mahalle statüsüne geçirilmiştir.

“İTHALAT NEDENİYLE CAN ÇEKİŞİYORLAR”

Son yıllarda gerek ülkemizde yaşanan derin ekonomik bunalım, gerekse hükümetin her sektörde olduğu gibi ayakkabı sektöründe de yerli üretim yerine ithalat malların tüketimini adeta teşvik eden politikaları nedeniyle Yeşilyuva Mahallesi’nde ayakkabı atölyeleri adeta can çekişmektedir. Yeşilyuva özelinde geleneksel üretim merkezlerinin ülke çapında yaşanılan ekonomik krizi en az zararla atlatmaları ve kepenk kapatmadan geleneksel el işçiliği ayakkabı üretiminin devamı gerekmektedir.
Ayrıca son zamanlarda iflaslarla gündeme gelen milli ayakkabı imalat sektörünün sorunları araştırılmalıdır. Bunun için mevcut imalathanelerin ve atölyelerin sorunlarının tespiti ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin araştırılması elzemdir.”