Çoban: Ülkeyi krize sürükleyen AKP politikaları – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. POLİTİKA
  6. /
  7. Çoban: Ülkeyi krize sürükleyen AKP politikaları

Çoban: Ülkeyi krize sürükleyen AKP politikaları

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 13 Ağustos 2018 Pazartesi - 17:49Güncelleme: 13 Ağustos 2018 Pazartesi - 17:49
Çoban: Ülkeyi krize sürükleyen AKP politikaları

ÖDP Denizli İl Başkanı Orhun Çoban, Türkiye’de bugün gelinen noktanın AK Parti politikalarının bir sonucu olduğunu belirtti.

ÖDP Denizli İl Başkanı Orhun Çoban, krize karşı halkın direnişi ve dayanışmasının örülmesi gerektiğini kaydetti. Çoban, “Türkiye, ekonomisi derin bir krizin içindedir. 16 yıldır ülkemizi adım adım krize sürükleyen AKP’nin uyguladığı neoliberal politikalar bugün sürdürülemez bir noktaya gelmiş, ülkemizi telafisi zor ekonomik krize taşımıştır. Türkiye, yüksek işsizliğin yanında yüksek enflasyon ve yüksek faiz ile milli gelirde daralma sürecine girmiştir. Dış borçlar 466 milyar doları aşmış, cari açık milli gelirin yüzde 6’sına ulaşmış, enflasyon yüzde 15’i geçmiş, faiz yüzde 25’lere yaklaşmıştır. İç ve dış gelişmelere oldukça kırılgan hale getirilen ekonomimizde Türk Lirası tek bir günde yüzde 25 değer kaybeder hale gelmiştir. Ekonomimiz halkımızın birikimleri ve gelirlerini eriterek milyarlarca dolar kazanan spekülatörlerin çıkarlarına terk edilmiştir” ifadelerini kullandı.

"Batarsak birlikte batarız" sözünün krizin faturasını halkın sırtına yüklemek için uydurulan bir palavra olduğunu söyleyen Çoban, “16 yıldır söylediğimiz gibi, bugün gelinen nokta AKP politikalarının bir sonucudur. Dünyada doların bol, döviz kredilerinin ucuz olduğu dönemde sınırsızca ve sorumsuzca borçlanılmış, elde edilen kaynaklar ise, istihdam ve döviz geliri getirmeyen, yeterince katma değer üretmeyen inşaat-gayrimenkul gibi rant faaliyetlerinde kullanılmıştır. Ucuz döviz sayesinde üretimde ve tüketimde ithalat bağımlılığı artmış, ülke öz kaynakları büyük çapta tahrip edilmiştir. Küresel ekonomide ucuz dolar dönemi sona erdirildiğinde ise Türkiye, dünya ölçeğinde en borçlu ve en kırılgan ülke olarak yerini almıştır” dedi.