Anayasa Mahkemesi, Zeybekci’nin Kılıçdaroğlu başvurusunu reddetti – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. POLİTİKA
  6. /
  7. Anayasa Mahkemesi, Zeybekci’nin Kılıçdaroğlu başvurusunu reddetti

Anayasa Mahkemesi, Zeybekci’nin Kılıçdaroğlu başvurusunu reddetti

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 29 Mayıs 2019 Çarşamba - 10:07Güncelleme: 29 Mayıs 2019 Çarşamba - 10:07
Anayasa Mahkemesi, Zeybekci’nin Kılıçdaroğlu başvurusunu reddetti

Anayasa Mahkemesi, eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında yaptığı başvuruyu reddetti. Ret kararında, “şeref ve itibar hakkının ihlali iddiasının açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir” denildi.

Eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, milletvekili olduğu dönemde TBMM’de bulunmadığı halde bazı milletvekilleriyle birlikte oy kullandığı iddia edilmiş, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında milletvekillerini eleştirmişti.

Kılıçdaroğlu’nun sözleriyle ilgili Zeybekci, “bir siyasi parti liderinin parti grup toplantısında yaptığı konuşmada sarf ettiği sözler nedeniyle şeref ve itibar hakkının ihlal edildiğini” öne sürerek, Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI

Zeybekci’nin Başvurusunu görüşen Anayasa Mahkemesi, “Parti liderinin sözleri nedeniyle şeref ve itibar hakkının ihlali iddiasının kabul edilemez olduğu” kararını verdi. Kararda şöyle denildi:

“Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü 8/5/2019 tarihinde, Nihat Zeybekçi (B. No: 2015/5633) başvurusunda Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınan şeref ve itibar hakkının ihlali iddiasının açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar vermiştir.

OLAYLAR

Ana muhalefet lideri partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) oturumunda yapılan yoklama sırasında usulsüzlükler yapıldığı iddiasını gündeme getirmiş, başvurucunun da aralarında olduğu milletvekillerinin isimlerini sayarak bu milletvekillerinin Meclise gelmeden oy kullandıklarını ve sahtekârlık yaptıklarını iddia etmiştir. Bunun üzerine başvurucunun da içlerinde olduğu milletvekilleri tarafından ortak bir basın açıklaması yapılmıştır. Başvurucu ayrıca kişilik haklarının ihlal edildiğini ileri sürerek ana muhalefet lideri aleyhine tazminat davası açmıştır. Asliye Hukuk Mahkemesi davanın reddine hükmetmiştir. Temyiz üzerine karar onanarak kesinleşmiştir.

İDDİALAR

Başvurucu, bir siyasi parti liderinin parti grup toplantısında yaptığı konuşmada sarf ettiği sözler nedeniyle şeref ve itibar hakkının ihlal edildiğini öne sürmüştür.

MAHKEMENİN DEĞERLENDİRMESİ

Anayasa Mahkemesi; siyasetçilerin, kamuoyunca tanınan kişilerin ve kamusal yetki kullanan görevlilerin gördükleri işlev nedeniyle daha fazla eleştiriye katlanmak durumunda olduklarını ve bunlara yönelik eleştirinin sınırlarının çok daha geniş olduğunu her zaman vurgulamıştır.