Karaca’dan Seyir Tepesi Kent Ormanı projesi için soru önergesi – D20Haber
19.04.2024, Cuma
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca’dan Seyir Tepesi Kent Ormanı projesi...

Karaca’dan Seyir Tepesi Kent Ormanı projesi için soru önergesi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 28 Ağustos 2018 Salı - 17:46Güncelleme: 28 Ağustos 2018 Salı - 17:46
Karaca’dan Seyir Tepesi Kent Ormanı projesi için soru önergesi

CHP Denizli Milletvekili ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Pamukkale Belediyesi’nin “Seyir Tepesi Kent Ormanı” projesini meclise taşıdı. Karaca, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, geçtiğimiz mayıs ayında düzenlediği basın toplantısıyla tanıtımını yaptığı Seyir Tepesi Kent Ormanı projesine CHP’den eleştiri geldi. Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM’ye sunduğu önergede, 13 sorunun yanıtını istedi.

Mega proje olarak duyurulan, 5 etaptan oluşacağı belirtilen Seyir Tepesi Kent Ormanı projesinin 20 ay içerisinde tamamlanacağı açıklandığını anımsatan karaca, Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Teleferik’in ve mevcut Kent Ormanı’nın yakınında uygulanan bu projenin bilimsel ve teknik açıdan çevresel risk ve zararları da beraberinde getireceğini öne sürdü.

Kentin pek çok bölgesinden görülebilen tepede hayata geçirilecek projenin görüntü kirliliği yaratacağı endişesi yarattığını, sivil toplum kuruluşları ve çevre aktivistleri tarafından da eleştirildiğini kaydeden Karaca, soru önergesinde “Kenti ilgilendiren böylesi büyük bir projenin, kentin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmadan, kentin dinamikleri dikkate alınmadan ve eleştiriler önemsenmeden mevcut ormanlık alanda hazırlanması Denizli’ye bir katkı değil, kar elde etme girişimiyle hareket etmenin sonucudur. Mega proje için ayrılan bütçe, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizin hat safhada olduğu böylesi bir dönemde israf ekonomisi örneğini teşkil etmektedir. Mevcut su kaynaklarına ve yeşil alana zarar verecek etkisi göz önünde bulundurulduğunda, yeşil alanın var olduğu ormanlık bölgede, yeşil alan yaratma adı altında yapılacak projenin akıl ve mantıkla izahı yoktur” ifadelerine yer verdi.

YANITI İSTENEN SORULAR

Karaca’nın Bakan Pakdemirli’nin yanıtlamasını istediği önergede yer alan sorular şöyle:

1-Pamukkale Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı’na Seyir Tepesi projesini hangi tarihte sunmuştur?
2-Pamukkale Belediyesi’nin Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nden konuyla ilgili alınmış kararı var mıdır?
3-Proje onayının verilme süreci ne şekilde işlemiştir? Onay verme gerekçesi nedir?
4-Bakanlığa sunulan ve onaylanan proje hangi kurum/birim/şirket tarafından hazırlanmıştır? Şirkete hazırlatıldıysa mimari proje bütçesi nedir?
5-Projenin toplam maliyeti ne kadardır?
6-Proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırlanmış mıdır? Pamukkale Belediyesi proje dosyasını Denizli Valiliği’ne sunmuş mudur? Valilik yapılan incelemeden sonra ÇED gereklidir veya değildir şeklinde bir karar vermiş ve bildirmiş midir?
7-Projenin etaplarından olan yapay şelale için, bölgedeki hangi su kaynakları değerlendirilecektir?
8-Mevcut su kaynaklarının akışını değiştirecek, yeraltı sularının azalmasına sebep olabilecek olumsuz etkiler değerlendirilmiş midir?
9-Projenin hayata geçmesi halinde, aşırı yağış ya da olası sel durumunda erozyona ve zararın artmasına sebep olacağı göz önünde bulundurulmuştur?
10-Denizli Kent Ormanı’nın yanı başında yapay şelale, konaklama ve festival alanı gibi birimleri içeren etaplarla yapay bir yeşil alan yaratma girişimine hangi gerekçeyle izin verilmiştir?
11-Orman alanının talanına, iklim değişikliği ve doğal afetlere davetiye çıkarmaya sebep olabilecek bu projenin mevcut orman alanlarımıza yapılmasına izin verilmesinin gerekçesi nedir?
12-Yeşil alanın tıraşlanması, doğal yeşil dokuyu yok edip aynı alanda mevcut yapıyı bozacak çalışmaların başlatılması karşısında Bakanlığınızın bir tasarrufu olacak mıdır?
13-Projenin doğaya ve çevreye olumsuz etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?