Karaca: Kadına şiddet suç olarak tanımlanmalı – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca: Kadına şiddet suç olarak tanımlanmalı

Karaca: Kadına şiddet suç olarak tanımlanmalı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 24 Kasım 2018 Cumartesi - 15:45Güncelleme: 24 Kasım 2018 Cumartesi - 15:45
Karaca: Kadına şiddet suç olarak tanımlanmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kadına şiddetin suç olarak tanımlanmasını isteyerek, TBMM Başkanlığına kadına yönelik şiddetle mücadeleyi içeren iki ayrı yasa teklifi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kadına yönelik şiddetle mücadeleyi kapsayan iki farklı yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Karaca’nın TBMM’ye sunduğu yasa teklifleri, Türk Ceza Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunda düzenlemeler içeriyor. Ayrıca Belediyeler Kanunu’nda da değişiklik yapılmasını öngörüyor.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET SUÇ OLARAK TANIMLANMALI

Karaca, yasa teklifiyle ilgili açıklamasında, ülkede kadınların öldürüldüğünü ve devletin kadınları koruyamadığını, artan kadın cinayetlerinin önüne geçmek için yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini belirterek, “Verdiğim yasa teklifi Türk Ceza Kanunu’nda kadına yönelik şiddeti bir suç olarak tanımlıyor. Bu aynı zamanda tarafı olduğumuz İstanbul Sözleşmesi’nin bir gereği. Kadına yönelik şiddeti bir suç olarak tanımlamadıkça kadın cinayetlerini durduramayacağız” dedi.

Verdiği yasa teklifinin kadın cinayetlerinde iyi hal indirimi uygulanmasının kaldırılmasını öngördüğünü ifade eden Karaca, “Erkekler bir kravatla bile iyi hal indiriminden yararlanıyor. Hem şiddet uygulayacak hem de kravatı var diye ya da mahkeme karşısında sakin durdu diye iyi halden indirim alacak. Bu şiddeti önlemek şöyle dursun şiddet uygulayan erkekleri cesaretlendiren bir durum. Kadın cinayetlerinde cezasızlık politikasından vazgeçilmeli” diye konuştu.

“ADINI DOĞRU KOYALIM: SIĞINMA EVİ”

TBMM Başkanlığına sunduğu bir diğer yasa teklifinin ise Belediye Kanunu’nda sığınma evlerini düzenleyen maddeyle ilgili olduğunu bildiren Karaca, teklifinin yasallaşması durumunda nüfusu 10 binin üzerinde olan belediyelerin sığınma evi açmasının zorunlu kılınacağını kaydetti. Karaca, Birleşmiş Milletler’in kadına yönelik şiddetle mücadele mevzuatı gereğince, yerleşim yerlerinde kadın sığınakları her 10 bin nüfusa karşılık en az 1 yatak kapasitesi olacak şekilde hizmet vermelidir. Ülkemizde kadın sığınaklarının 8 bin 81 yatak kapasitesi olması gerekmesine rağmen, 144 kadın sığınağı 3 bin 724 yatak kapasitesi ile hizmet veriyor. Bu rakamlara baktığımızda Türkiye’de kadın sığınaklarının yatak kapasitesi yüzde 54 oranında eksik kalıyor” ifadelerini kullandı.

“ŞİDDETE MARUZ KALAN KADINI KONUK GİBİ GÖRMEK YANLIŞ”

Kadına yönelik şiddetle mücadelede sığınma evlerinin önemini vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sığınma evi, kadının sadece barınma mekanı değil, can havliyle sığındığı, psikolojik ve ekonomik olarak güçlendirilip çalışma-sosyal hayatına devam etme koşullarının oluşturulduğu yer demek. Mevcut konuk evleri sadece sayı olarak değil içerik ve işleyiş bakımından da ne yazık ki yetersiz. Temeldeki bakış açısını ve işleyişi değiştirmezsek, bütçe ayırmazsak, sığınma evlerinin sayısını artırıp temelde köklü iyileştirmeler yapmazsak ne kadın cinayetlerinin önüne geçebiliriz ne de şiddeti önleyebiliriz. Ülkemizde sadece 144 tane farklı isimlerle sığınma evi var. Bu sayının yetersizliği belli. Yeni adıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sığınma evlerine ayırdığı bütçe yüzde 1’in altında. AKP iktidarının kadına verdiği değeri hepimiz biliyoruz. Sığınma evlerinin durumu sır gibi saklanıyor. Meclis araştırması şart.”