Karaca: Beton uğruna ormanlar, dağlar, dere yatakları yerle bir ediliyor – D20Haber
23.04.2024, Salı
15 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca: Beton uğruna ormanlar, dağlar, dere...

Karaca: Beton uğruna ormanlar, dağlar, dere yatakları yerle bir ediliyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Haziran 2019 Salı - 18:10Güncelleme: 4 Haziran 2019 Salı - 18:10
Karaca: Beton uğruna ormanlar, dağlar, dere yatakları yerle bir ediliyor

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, beton uğruna ormanların, dağların, dere yataklarının yerle bir edildiğini belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’deki durumu “kara tablo” olarak tanımladı. Doğayı ve insan sağlığını tehdit eden koşulları yedi başlıkta ele alan Biçer Karaca, bunları “hava kirliliği, orman alanlarındaki kayıplar, yok edilen yeşil alanlarla betonlaşan kentler, su kirliliği, tarım arazileri ve meraların azalması, dünyanın çöplüğü haline gelen Türkiye ve çevresel etki değerlendirme süreçleri işlevsizleştirilmesi” olarak sıralayıp, bu sorunlarla ilgili acil önlem alınmasını istedi.

Türkiye’nin en sorunlu alanlarının başında hava kalitesindeki kötüye gidişin geldiğini vurgulayan Karaca, hava kalitesi istasyonlarına yapılan yatırımlara rağmen 20 milyon insanın nasıl bir hava soluduğuna dair veri olmadığına dikkat çekti. 60 milyon kişinin hava kirliliğine maruz kaldığını söyleyen Biçer Karaca, “gerekli önlemler alınsaydı yaşanan ölümlerin yüzde 13’ü önlenebilirdi” dedi.

“17 YILIN BİLANÇOSU: HAVA KİRLİLİĞİ, ORMAN TALANI VE BETON KENTLER”

Hava kirliliğinin çok katmanlı sorunların bir sonucu olduğunun altını çizen Biçer Karaca değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“Mevcut iktidarın 17 yıllık süreçte yok edilmesine neden olduğu orman alanları gerek hava kalitemizi iyileştirme çabalarını, gerekse iklim değişikliğe karşı mücadeleyi sekteye uğrattı. Ormanlar ne için yok ediliyor diye baktığımızda, başlıca sebebin kentleri talan eden beton ekonomisi olduğunu görüyoruz. Özellikle İstanbul’u yaşanmaz hale getiren, yeşile hasret bırakan iktidarın beton sevdasıdır. Beton uğruna ormanlar, dağlar, dere yatakları yerle bir ediliyor”

“YANLIŞ ÇEVRE POLİTİKALARI GIDA GÜVENLİĞİNİ ORTADAN KALDIRDI”

AK Parti’nin Türkiye’ye bıraktığı en ağır hasarın çevre alanında yaşandığın kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca, Türkiye’nin en kıymetli tarım havzalarını sulayan nehirlerdeki kirliliğin neden olduğu halk sağlığı risklerinden, yok edilen mera ve tarım alanlarına kadar bir dizi yanlış politikanın Türkiye’yi bugün artan gıda fiyatları ve kanser oranlarıyla karşı karşıya bıraktığını dile getirdi. Karaca, “Bugün insanımızın gıda güvenliğini sağlayamıyorsak, tarım ürünlerimiz gümrük kapılarından geri dönüyorsa, kendi kendini besleyen ülkemiz gıda egemenliğini kaybetmiş durumdaysa tüm bunların sebebi çevre alanında yaptığımız yanlışlardır” değerlendirmesinde bulundu.

“HAVA KİRLİLİĞİ ÜRKÜTÜCÜ BOYUTLARDA”

Türkiye`de hava kirliliğine bağlı ölümlerin sayısının yılda yaklaşık 30 bin seviyelerine çıktığını bildiren Karaca, “Türkiye`nin havası AB ortalamasına göre en az yüzde 33.4 daha kirli hale geldi. 2017 yılında eğer gerekli önlemler alınıp hava kirliliği değerleri Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği limitlere çekilseydi, ülkemizde yaşanan ölümlerin yaklaşık yüzde 13’ü önlenebilirdi. 2018 yılında 81 ilden 45’inde yıllık ortalama ulusal sınır değerler aşıldı. 82 milyonluk ülkemizde, yaklaşık 60 milyon kişi, hava kirliliğinin olduğu yerlerde yaşıyor. 81 ildeki 219 istasyonun yüzde 38’i güvenli veri sağlayamıyor. Bu durum 20 milyon kişinin soluduğu havanın kalitesini bilmediğimiz anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.