Karaca: Hayvanların hakları olduğu kabul edilsin – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca: Hayvanların hakları olduğu kabul edilsin

Karaca: Hayvanların hakları olduğu kabul edilsin

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 9 Mayıs 2019 Perşembe - 16:34Güncelleme: 9 Mayıs 2019 Perşembe - 16:34
Karaca: Hayvanların hakları olduğu kabul edilsin

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, hayvanların da haklarının olduğunun kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

“Hayvanların Haklarının Korunması ile Hayvanlara Eziyet ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi” amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Divanın oluşturulduğu ilk toplantıda komisyon, üç aylık bir çalışma takvimi belirledi. 12 milletvekilinden oluşan Komisyon’un bu süre zarfında yapacağı çalışmanın sonuçlarının 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılacak değişikliklere de kaynaklık etmesi bekleniyor.

KOMİSYON TOPLANDI

Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun CHP adına sözcülüğünü de üstlenen CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, ilk toplantıda yaptığı konuşmada, komisyonun siyaset üstü bir anlayışla çalışması yönündeki beklentisini dile getirdi. “Zarar görecek her canın vebali bu komisyonun üzerindedir” diyen Biçer Karaca, toplum vicdanında derin yaralar açan taciz, tecavüz dahil hayvana şiddet vakalarının önlenmesinin toplumsal barışın sağlanması açısından da kritik rolüne vurgu yaptı.

24 Haziran genel seçimleri öncesinde bugün Meclis’te bulunan her partinin hayvan hakları konusunda sözler verdiğini hatırlatan Karaca, Cumhurbaşkanı ve bakanlar düzeyinde zikredilen “seçimlerden sonra ilk çıkacak yasa olacak” sözlerinin üzerinden bir yıla yakın bir süre geçmesi ardından komisyon kurularak ilk somut adımın atıldığını, bunun da önemli olduğunu söyledi.

Hayvanlara karşı işlenen suçların Kabahatlar Kanunu ile düzenlemesini eleştiren Karaca, “Bu dünyayı birlikte paylaştığımız hayvanların mal değil can olduğunun kabulü ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun adının ve içeriğinin Hayvan Hakları Kanunu olarak değiştirilmesi ilk atacağımız adım olmalıdır” dedi.

“NESLİ TEHDİT ALTINDAKİ TÜRLERE AV YASAĞI GELMELİ”

Nesli tehlike altındaki hayvanların avlanmasının önüne geçecek yasal düzenlemelerin de öncelikli gündemlerden biri olması gerektiğini kaydeden Karaca, “Komisyonumuz tüm bu konularda mücadele veren sivil toplum örgütlerinin sesini duymalı ve onların taleplerini de içeren bir yasa teklifini üç ay içinde hazırlayarak lüce Meclis’e sunmalıdır” diye konuştu.