CHP’den “kadınlarımız öldürülmesin” çağrısı – D20Haber
19.04.2024, Cuma
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. CHP’den “kadınlarımız öldürülmesin” çağrısı

CHP’den “kadınlarımız öldürülmesin” çağrısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 24 Ağustos 2019 Cumartesi - 15:22Güncelleme: 24 Ağustos 2019 Cumartesi - 15:22
CHP’den “kadınlarımız öldürülmesin” çağrısı

Denizli CHP’de kadınlar bir araya gelerek, Emine Bulut cinayetini kınadı ve “kadınlarımız öldürülmesin” çağrısında bulundu.

CHP İl Başkanlığında gerçekleştirilen basın açıklamasına Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, İl Başkanı Mahir Akbaba, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan ve partili kadınlar katıldı. Açıklamayı ise CHP Merkezefendi İlçe Kadın Kolları Başkanı Işık Kodal Kurt yaptı. Ülkede sıkça işlenen kadın cinayetlerine dikkati çeken Kurt, şöyle devam etti:

“Bunların önüne geçilmesi için ciddi, caydırıcı önlemler alınmıyor. Erkekler için cezalarda uygulanan haksız tahrik indirimleri, kadınlar için uygulanmıyor. Toplum ve devlet kadına rolünü yazıyor. Anne rolü… ‘Kutsalsın sen’ diyor,. Sonra olmadı kızıyor, ‘yapamıyorsun’ diyor. Sözünü dinletemezse, kadına role yakıştıramazsa öldürülüyor. Kadın bedeni üzerinde sonsuz güç sahibi olduğunu sanan erkekler, o bedene eziyet etme, o bedeni ortadan kaldırma haklarını da kendilerinde görüyor. Öldüresiye döverken, öldüresiye seviyor. Suçu da savunmasına dönüşüyor; seviyordum.

Evli, boşanmış ya da bekar fark etmiyor. Kadınlar için çünkü kadın olması toplu taşıma araçlarında adamlarla göz göze gelmesi, eve geç gelmesi, açık giyinmesi, bunların hepsi kadınların öldürülmesi için gerekçe sayılabiliyor.

Erkeklerin kadınlara kadın olmalarından dolayı gerek gördükleri şart koştukları gibi yasamıyor, kadın gibi davranmıyor, haddini bilmiyor, aşıyor olması erkeklerin kadınlar üzerine de istediklerini yapma hakkını doğuruyor. Öyle ki bu haklardan dolayı evlerde, sokaklarda, caddelerde Kadınlara istediklerini rahatça yapabilme duygusunu veriyor.

Peki toplum ne yapıyor? Kadına uygulanan şiddet seslerine kulağını tıkıyor, görmemezlikten geliyor. ‘Aile meselesi’ diyor, şahit oldukları, olaylara müdahale edebilme imkanları varken, sadece izlemeyi tercih ediyor ya da oradan uzaklaşmayı seçiyor. Çocukların gözleri önünde kaybettiğimiz kadınlarımıza üzüldüğümüz, bunların tekrarlanmaması için yaptığımız bütün eylemler, gözleri önünde anneleri, babaları ya da erkek akrabaları tarafından şiddet görmesi öldürülmesine şahit olmalarından dolayı yasadıkları travmaları, hayatları boyunca yaşamamaları için de yapılmalı.

Önce insan olarak tüm toplum ‘dur’ demek zorundayız. Yaşanılan kadın cinayetleri içinde Emine Bulut ilk değildi ama artik son olsun istiyoruz. Bunun için de devleti ve tüm toplumu bu konuda sorumluluk almaya davet ediyoruz. Kadınlarımız öldürülmesin, çocuklarımız anne lütfen ölme diye ağlamasın.”