Karaca: ÇED raporu hazırlanmadan definecilik yapılacak – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. CHP
  6. /
  7. Karaca: ÇED raporu hazırlanmadan definecilik yapılacak

Karaca: ÇED raporu hazırlanmadan definecilik yapılacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 28 Kasım 2019 Perşembe - 11:41Güncelleme: 28 Kasım 2019 Perşembe - 11:41
Karaca: ÇED raporu hazırlanmadan definecilik yapılacak

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, define aramalarıyla ilgili yapılan yeni düzenlemeyi, “ÇED raporu hazırlanmadan definecilik yapılacak” sözleriyle eleştirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, define aramalarının ÇED kapsamına alınmasına ilişkin yapılan değişiklik için açıklamada bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “define aramalarının ÇED kapsamına alınacağını söylediğini” ifade eden Karaca, “ÇED Yönetmeliği’nde yaptıkları değişiklik Resmi Gazete’de bugün yayımlandı. Yapılan değişiklikle define aramacılığı yapılabilmesi için ÇED gerekli değildir kararı alınması gerekecek. ÇED raporu hazırlanmadan definecilik yapılacaktır” dedi.

“DİPSİZ GÖL SADECE BİR İHMAL İLE GEÇİŞTİRİLEMEZ”

Uygulamada ÇED gerekli değildir kararını valiliklerin verdiğini kaydeden Karaca, “Dipsiz Göl’de onca rezalet valilik izniyle olmuştu. Bakanlık, ÇED Yönetmeliği kapsamına alarak, valiliklere savunma argümanı oluşturmuştur. Anlaşılıyor ki bakanlık Dipsiz Gölü ibret almamış, oluşan hukuki sorunlara karşı meşruluk zemini hazırlamıştır. Dipsiz Göl meselesi sadece bir ihmal ile geçiştirilemez. Ortada ciddi bir akıl ve ahlak problemi var. Mevzuat gereğince, kültür ve tabiat varlığına karşılaşıldığında define kazısının hemen durdurulması gerekirdi” ifadelerini kullandı.

“DEFİNECİLİK ÇEVRESEL VE KÜLTÜREL DEĞERLERİN TALANIDIR”

Her şey olup bittikten sonra “soruşturma başlattık, doğal sit ilan ediyoruz” gibi açıklamaların anlamsız olduğunu belirten Karaca, “Definecilik, çevresel ve kültürel değerlerin talanından başka bir şey değildir. Ayrıca, bir dolandırıcılık ve umut tüccarlığı düzenidir. Sahte haritalar ve söylentiler üzerinden insanlar manipüle ediliyor, kandırılıyor, dolandırılıyor. Define arayıcılığını ÇED kapsamına almak hiç bir anlam ifade etmez. Çevresel ve kültürel değerlerimizin korunması için bu alanlarda defineciliğin tamamen yasaklanması gerekir” diye konuştu.