Kara kuğular, Denizli’de ilk kez görüntülendi – D20Haber
18.04.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. ÖZGÜN İÇERİK
  4. /
  5. GÖÇ YOLUNDAKİ DENİZLİ
  6. /
  7. Kara kuğular, Denizli’de ilk kez görüntülendi

Kara kuğular, Denizli’de ilk kez görüntülendi

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 17 Ekim 2019 Perşembe - 12:17Güncelleme: 17 Ekim 2019 Perşembe - 12:26
Kara kuğular, Denizli’de ilk kez görüntülendi

Ülkemizde nadir olarak görülen “kara kuğular”ın yolu Bodrum ve Karacabey’den sonra Denizli’ye düştü. Kara kuğular, Denizli’de doğal yaşamın gönüllü bekçisi TRAKOR Çürüksu Kuş Gözlem Ekibi tarafından fotoğraflanıp, ildeki kuş türlerine kaydı yapıldı.

Geçtiğimiz yıllarda Muğla’nın Bodrum açıklarında 1 ve Bursa’nın Karacabey Deltası’nda 2 kara kuğu görüntülenmişti. Türkiye’de nadir görülen kara kuğular, Denizli’de ilk kez fotoğraflandı. Avlanmaması için yerini belirtmediğimiz kara kuğuları, TRAKOR Ekibinden önce Süleyman Gün fotoğrafladı.

KAYITLARA 316. TÜR OLARAK GEÇTİ

Gün, Denizli’de ilk kez gördüğü kara kuğular ile heyecanlanırken, ekipten Süleyman Kenan Çüngür, Orhun Çüngür ve Gökhan Çüngür’ü bilgilendirdi. Ekip, bu bilginin ardından 3 kara kuğunun olduğu sulak alana giderek yeniden fotoğraflayıp, Denizli’deki kuş türleri kayıtları arasına aldı. Kara kuğular, kayıtlara geçen 316’ıncı tür oldu.

D20haber.com’da “Göç Yolundaki Denizli” yazı dizisini hazırlayan TRAKOR Ekibinden Süleyman Kenan Çüngür, kara kuğuların göç sırasında beyaz kuğularla birlikte olduğunu, ancak uzun mesafeli uçamamaları nedeniyle sulak alanlara indiklerini, Denizli’deki 3 kara kuğunun da böyle bir konaklama sırasında görüntülendiğini söyledi.

AVUSTRALYA VE YENİ ZELANDA’DAN GETİRİLDİLER

Kara kuğuların Yeni Zelanda ve Avustralya'dan 100 yıl önce İngiltere’ye getirildiklerini anlatan Çüngür, Dawlish kasabasında (37 üreyen çift) ve sonra Avrupa'da nadirde olsa ürediklerini, ülkemizde de yeni yeni görüldüklerini belirtti.

Kara kuğuların göç rotasının Denizli’den de geçtiğini belgelediklerini kaydeden Çüngür, “Birçok ülke bu tür kuşları envanterine ekliyor. Çok nadir türler olduklarından avlanmaları kesinlikle yasak. Bu güzel kuşlar, göç için rotasını Denizli’mizi de eklemiş görünüyor. Bursa, Denizli ve Muğla görülen illerimiz. Denizli, ülkemizin en değerli yaban hayatı envanteri barındıran 10 ilinden biri durumunda. TRAKOR olarak Denizli’miz için 317.kuş türünü arıyoruz. Hedefimiz 330 kuş türü” dedi.

Öte yandan Milli Parklar görevlileri, kara kuğuları korumak için bulundukları bölgede önlem aldı.