Yapılış tarihi bilinmiyor: Buldan Aşağı Düzalan Camii – D20Haber
19.04.2024, Cuma
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. ÖZGÜN İÇERİK
  4. /
  5. DENİZLİ'NİN CAMİLERİ
  6. /
  7. Yapılış tarihi bilinmiyor: Buldan Aşağı Düzalan...

Yapılış tarihi bilinmiyor: Buldan Aşağı Düzalan Camii

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 1 Haziran 2019 Cumartesi - 08:00Güncelleme: 1 Haziran 2019 Cumartesi - 03:46
Yapılış tarihi bilinmiyor: Buldan Aşağı Düzalan Camii

Buldan’a hakim bir tepeden ilçeye bakan Aşağı Düzalan Camii, tek şerefeli tuğladan yapılan minaresi, kalın duvarları ile Buldan’a gelenlerin görmeden ayrılmadığı ibadethanelerden birisi.

Denizli’nin Camileri yazı dizimizde, rotamızı bu kez Buldan’a çevirdik. İlçede başınızı nereye çevirseniz mutlaka sizi cezbeden bir yapı ve mimari dokuyla karşılaşıyorsunuz. Restorasyonu yapılan Buldan Evleri, ilçeye arzulanan görsel zenginliği katarken, dini yapılar da elde geçiriliyor.

Bunlardan birisi de yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen Düzalan Mahallesi’ndeki cami. Mahallenin ismi Düzalan ama düz yer bulabilmek olanaksız. Daracık sokaklara sağlı sollu sıralanan evlerin arasından geçerek, tepedeki tek katlı Aşağı Düzalan Camii’ye ulaşılıyor.

Dikdörtgen planlanan yapının bahçesi olmadığından, doğrudan harim bölümüne giriliyor. İbadethaneyi aydınlatan pencerelere bakıldığında, duvarların ne kadar kalın olduğu hemen fark ediliyor. Zaten caminin aydınlatması da iki altta, iki üstte toplam dört pencereyle sağlanıyor.

İbadethanenin batı ve kuzey cephelerinde hiç pencereye yer verilmemiş. Doğu cephesinde ise plastikle kaplanan kadınlar mahfili bulunuyor. Buraya harimin dışından ahşap bir merdivenle çıkılıyor. Mahfilin alt bölümü, Kuran kursu için küçük bir oda şeklinde dizayn edilmiş.

Minber, caminin güneybatı köşesinde bulunuyor. Yapımında tamamen ahşap kullanılmış. Dış bölümü mermerle kaplanan mihrabın üst kısmında kemerli bir düzenlemeye yer verilmiş.

Caminin ilk inşa edildiğinde toprakla örtülü olan çatısı, daha sonraki yıllarda kiremitle kaplanmış. Tek şerefeli minare de çatının içine gizlenen kaidenin üzerinde yükseliyor. Tuğla işçiliğinin güzel bir örneği görülen minarede zikzak çizgiler hemen fark ediliyor.