Usta ellerden çıkan taş yapı: Kuyucak Camii – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. ÖZGÜN İÇERİK
  4. /
  5. DENİZLİ'NİN CAMİLERİ
  6. /
  7. Usta ellerden çıkan taş yapı: Kuyucak...

Usta ellerden çıkan taş yapı: Kuyucak Camii

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 31 Mayıs 2019 Cuma - 08:00Güncelleme: 31 Mayıs 2019 Cuma - 01:02
Usta ellerden çıkan taş yapı: Kuyucak Camii

Çal’ın Kuyucak Mahallesi’ndeki ibadethane, taş duvar örme işçiliğinin güzel bir örneğini yansıtan Cumhuriyet dönemi yapılarından.

Denizli’nin Camileri gezimize Çal’ın Kuyucak Mahallesi ile devam ediyoruz. Bulunduğu yerleşim yeriyle aynı ismi taşıyan caminin yapım tarihi yerel kaynaklara 1952.

İzmir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu kararıyla tescil edilerek koruma altına alınan yapıyı öne çıkaran taş duvarları. Kuyucak’taki birçok ev gibi, bu cami de tamamen taş malzeme kullanılarak inşa edilmiş.

Kare planlı yapının ahşap tavanı taşıyanve doğudan batıya sıralanan dört ahşap sütun, aynı zamanda harimi ikiye ayırıyor.Ahşap kaplama tavanda ağaç oyma sanatının küçük bir örneğini aktaran süsleme bulunuyor.

Yapının aydınlatılmasını giriş ile doğu, batı ve güney cephelerine yerleştirilen diktörtgen 2’şer, üstte ise daire şeklinde dizayn edilen 1’er pencere sağlıyor.

Harimin kuzey cephesinde yapımında tamamen ahşap kullanılan kadınlar mahfili yer alıyor. Ahşap parmaklık korumaların bulunduğu mahfili 6 sütun taşıyor.

Yapıda yer alan vaaz kürsüsü ve minber ahşaptandır. Mihrabın solundaki vaaz kürsüsü ve sağındaki minberde ahşap işlemele yer verilmiş.