Mihrabında kartal başı yer alan ibadethane: Tekke Camii – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. ÖZGÜN İÇERİK
  4. /
  5. DENİZLİ'NİN CAMİLERİ
  6. /
  7. Mihrabında kartal başı yer alan ibadethane:...

Mihrabında kartal başı yer alan ibadethane: Tekke Camii

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Mayıs 2019 Cumartesi - 08:00Güncelleme: 18 Mayıs 2019 Cumartesi - 02:08
Mihrabında kartal başı yer alan ibadethane: Tekke Camii

Baklan’daki Tekke Camii, onarım adı altında yapılan müdahaleler ile orijinalliğinden çok şey yitirse de mihrabındaki kartal başı, nişe stilize edilen ay ve yaklaşık 200 yıldır camiyi ayakta tutan ardıç sütunlarla geçmişin izlerini taşıyor.

Denizli’nin Tarihi Camileri yazı dizimizde bu kez Baklan’dayız. İlçede geçmişin izlerini günümüze taşıyan çok az eser var. Bunlardan birisi de Baklan Belediyesi tüzel kişiliğine ait olan Tekke Camii.

İbadethane, Hüsamettin Dede Mahallesi’nde ilçeye hakim bir tepede bulunuyor. Mahalleye ismini veren Hüsamettin Dede’nin türbesinin de bulunduğu mezarlığın yanındaki caminin yapılışı giriş kapısı üzerindeki tarihe göre 1823.

MİMARİ ÖZELLİKLERİ

Tekke Camii, avlu içinde, dikdörtgen planlı, duvarları taş örgülü, ahşap destekli camilerdendir.Cami ahşap sütunların taşıdığı son cemaat yeri, harim ve harimin kuzey tarafında ahşap direklerin taşıdığı mahfil bulunmaktadır.

Caminin üzeri kiremitle kaplansa da ilk yapıldığı yıllardan kalan toprak örtü alınmamış. Bu nedenle bazı bölümlerdeki ahşaplarda toprak örtünün ağırlığıyla eğrilmelerin meydana geldiği görülüyor. Ve cami çatısını taşıyan ahşap sütunlar da yeşile boyanarak orijinal görünümünü kaybetmiş.

İbadethanedeki bir başka tahribat duvarlarda yaşanmış. Hariminin duvarları sonradan sıvanmış olup, yöredeki birçok camide örneklerine rastlanan kalem işi duvar resimlerin sıvanın altında kaldığı ifade ediliyor.

Cami ahşap sütunlarla dikine beş şahına (1) ayrılmıştır. Orta şahın, yan sahınlara göre daha geniş tutulmuştur.

Caminin kayıplarından birisi de giriş kapısıdır. Tadilat sırasında sökülen orijinal kapının nerede olduğu bilinmemektedir. Yerine ise ahşap kapı konulmuş, pencerelerinde de PVC kullanılmış.

İbadethanenin ahşap minberi sonradan yapılmıştır. Hariminin doğu duvarında çatlamalar oluşmuştur. Ahşap mahfili taşıyan ahşap direklerin çevresi sonradan ahşapla kaplanmıştır.

Caminin mihrabı ve dışa taşkın alınlığında kalem işi süslemeler bulunmaktadır. Buraya mavi, yeşil ve turuncu renklerle geometrik ve bitkisel desenler dekore edilmiştir. Bu süslemelerin içinde ise ayetler yazılıdır.

Camide orijinalliğini kaybetmeyen yerlerden birisi mihrap nişi. Ortada güneş batarken, kızıl rengi ile iki tarafında hilal şeklindeki ay stilize edilmiş.

Yine Tekke Camii’nin en özel yerlerinden birisi daha mihrap bölümündedir. Nişin hemen üzerinde kartal başı figürü yer almaktadır. Ortasında kalem işi süslemeler ve ayetlere yer verilmiş.

Caminin ahşap oyma yönünden de zengin işçiliğe sahip olduğu görülüyor. Özellikle ahşap sütun başlıkları ve tavanı, ahşap bindirme tekniğinde yapılmış ahşap malzemelerde bunu görmek mümkündür.

(1)-Üstü büyük kubbe ile örtülü olan alan