Güney Çarşı Camii’nin farkı minaresi – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. ÖZGÜN İÇERİK
  4. /
  5. DENİZLİ'NİN CAMİLERİ
  6. /
  7. Güney Çarşı Camii’nin farkı minaresi

Güney Çarşı Camii’nin farkı minaresi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Mayıs 2019 Perşembe - 08:00Güncelleme: 16 Mayıs 2019 Perşembe - 01:47
Güney Çarşı Camii’nin farkı minaresi

Güney’in Ortamahalle semtinde koruma altındaki Çarşı Camii, dikdörtgen kaide üzerinde yükselen tek şerefeli silindirik minaresiyle öne çıka dini yapılardan.

Kuruluş tarihi günümüzden 400 yıl geriye giden Güney’de, özenle korunan yapılardan birisi de 19. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Çarşı Camii. Tahmin edilen diyoruz, çünkü bu ibadethaneyle ilgili yazılı bir kayda rastlayamadık.

Dikdörtgen planlı yapıya batı cephesindeki avludan giriliyor. Caminin giriş kısmında sonradan camla kapatılan bölümde, çatının öne çıkan kısmını ayakta tutan sütunlar ile bunlar arasında bağlantıyı sağlayan kemer geçişleri var.

İbadethaneye girildiğinde, harimin kuzey ve doğu cephelerindeki duvarları kapatan ahşap dikkati çekiyor. Ahşap düzenlemeye Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yaptırılan son tadilatta yer verildiği belirtiliyor.

Mahfil ise, yapının doğu, batı ve kuzey cephelerinde üç bölümlü olarak tasarlanmış. Mahfile kuzeybatı yönündeki ahşap merdivenle çıkılıyor.

Caminin ahşap minberi, mihraba dik olarak yerleştirilmiş. Sağ kısmında da cemaatin namaz kılabileceği boşluk bulunuyor.

Yapının aydınlatmasını güney ve batı cephelerindeki pencereler sağlıyor. Güney cephesinde altta dikdörtgen 6, üstte 7 ve batı cephesinde altta 3, üstte 4 pencere var. Minber ve niş, sade bir şekilde dizayn edilmiş.

Çarşı Camii’nin minaresi, güneybatıda dikdörtgen bir kaidenin üzerinde yükseliyor. Silindirik gövdeli ve tek şerefeli minarede, kaidenin hemen üst kısmında dikdörtgen ve kemerli düzenlemeler göze çarpıyor.