Bu caminin başka örneği yok: Babadağ Hamidiye Camii – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. ÖZGÜN İÇERİK
  4. /
  5. DENİZLİ'NİN CAMİLERİ
  6. /
  7. Bu caminin başka örneği yok: Babadağ...

Bu caminin başka örneği yok: Babadağ Hamidiye Camii

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 24 Mayıs 2019 Cuma - 08:07Güncelleme: 24 Mayıs 2019 Cuma - 09:08
Bu caminin başka örneği yok: Babadağ Hamidiye Camii

Babadağ’daki Hamidiye Camii, farklı bir mimarisisiyle dikkati çekiyor. İlçeye gelen ziyaretçilerin mutlaka uğradığı ibadethane, altından sokak geçmesinden dolayı bu yönüyle tek örnek olduğu ifade ediliyor.

Denizli’nin Tarihi Camileri gezimizde yolumuz Babadağ’a düştü. Babadağ’ın yamacında kurulan ilçe, engebeli yerleşim alanı nedeniyle arazinin her metrekaresi kullanılmaya çalışılmış. Bundan dolayı sokakları dar, kıvrım kıvrımdır. Gazi Mahallesi’ndeki Hamidiye Camii, bu anlatıma uygun bir mimariyle inşa edilmiş.

Mahallenin alt kısımlarındaki evlere geçiş için tek bir yol olunca, caminin zemini sokak şeklinde projelendirilmiş. İbadethanenin tam ortasından sokak geçiyor. Bu nedenle de Babadağlılar bu ibadethaneye “Köprülü Camii” diye ikinci bir isim vermiş.

MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Hamidiye Camii, ne zaman yapıldı tam olarak bilinmiyor. Bu konuda bir kayıt yok ama Babadağlılar, geçmişten günümüze aktarılarak gelen anlatımlara dayanarak, Hamidiye Camii’nin 1850’li yıllarda yapıldığını söylüyor.

İzmir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu kararıyla tescili yapılarak koruma altına alınan Hamidiye Camii, zeminden geçen sokak nedeniyle iki katkı olarak inşa edilmiş. Zeminde cami imamı için lojman, yan tarafında da müştemilat (eklenti) bulunuyor.

Ahşap merdivenle çıkılan caminin harimine giriş kuzey cephesinden. İç bölümde ilk dikkati çeken de mihrap. Orijinalliği korunan mihrabın iki yanında sütunlar, üst kısmında ise kemerli bir bağlantı var. Kabartma süslemelere yer verilen mihrabın niş bölümü ise sadeliğiyle dikkati çekiyor.

Camide orijinalliği korunan bir başka bölüm de minber. Mihraba dik olarak yerleştirilen minber tamamen ahşap. Minberde, Türk ahşap oyma sanatının inceliklerinin sergilendiği hemen göze çarpıyor.

Doğu, batı ve güney cepheleri ile tavanı ahşapla kaplı caminin mahfili iki katlı. Üst kata çıkış harim bölümüne girilmeden ahşap bir merdivenle sağlanıyor. Mahfili alt ve üst bölümlerdeki toplam 12 ahşap sütun taşıyor.

Mahfilin sütunları arasında bağlantıyı, yine ağaç oyma sanatının örneklerine yer verilen ahşap kemerler sağlıyor. Mahfilin ahşaptan dizayn edilen ve öne çıkıntılı kısmında da ahşap işçiliğinin güzelliğini görebiliyorsunuz.

Hamidiye Camii’nin tek şerefeli minaresi ise, kuzey doğu cephesinde yapının çatı bölümünde yer alıyor. Bu nedenle de yüksek değil. Güney cephesinden bakıldığında da sadece şerefe kısmı görülebiliyor.