Eski Müze Müdürü’nden “balonlara yasak” çağrısı – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. PAMUKKALE-HİERAPOLİS
  6. /
  7. Eski Müze Müdürü’nden “balonlara yasak” çağrısı

Eski Müze Müdürü’nden “balonlara yasak” çağrısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 3 Aralık 2019 Salı - 18:40Güncelleme: 3 Aralık 2019 Salı - 18:40
Eski Müze Müdürü’nden “balonlara yasak” çağrısı

Denizli eski Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal’dan Pamukkale’deki sıcak hava balonlarıyla ilgili çarpıcı bir çağrı geldi. Baysal, bir balon kazasının dönülmez sonuçları olacağı uyarısında bulunarak, “Balon uçuşları yasaklanmalı ya da sayıları 5’e indirilmeli” çağrısında bulundu.

Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale’de turizmi çeşitlendirmek, beyaz cenneti ve Hierapolis Antik Kenti’ni havadan panoromik olarak görmeyi sağlamak için sıcak hava balon turları başlatıldı. Sayıları da hızla artan sıcak hava balonları, her gün yüzlerce kişiye Pamukkale’yi gökyüzünden görme olanağı sunuyor.

ESKİ MÜZE MÜDÜR’NDEN UYARI

Bazı kesimlerce kabul gören balon uçuşlarına Denizli’de uzun yıllar Müze Müdürü olarak görev yapan, Pamukkale ve Hierapolis başta olmak üzere birçok tarihi, doğal ve kültürel güzellikleri yakından bilen Hasan Hüseyin Baysal’dan itiraz geldi.

Baysal, sosyal medyadan önce “Turizmi çeşitlendirmek adına Hierapolis Müzesi’ni, Hierapolis Örenyeri’ni ve travertenleri tehdit eden ve sayılarının otuzu bulduğunu öğrendiğim sıcak hava balonlarının uçuşları bir an önce yasaklanmaları ya da sayılarının en kısa süre içinde beşe indirilmeleri gerekir. Burası Kapadokya bölgesi gibi geniş bir alana sahip değildir. Hierapolis Örenyeri’nin çevresinde yoğun yerleşim ve yollar bulunmaktadır” paylaşımını yaptı.

“TRAVERTENLER VE TARİHİ ESERLER İÇİN TEHDİT” İDDİASI

İkinci paylaşımında dikkat çektiği tehlikeyi biraz daha açan ve sıcak hava balonlarının propan gazı ile çalışan araçlar olduğuna dikkat çeken Baysal, “Bu gaz yanıcı bir gazdır. Bu nedenle yanma riski taşırlar. Sıcak hava balonlarının uçtukları Kapadokya bölgesine göre Pamukkale (Hierapolis) Örenyeri çok küçük bir alana sahiptir. Gerek örenyerinde gerekse müze ve bahçesinde çok sayıda taşınır ve taşınmaz kültür varlığı bulunmaktadır. Bunlar üzerinde olabilecek en küçük bir tahribatın telafisi yoktur. Ve bu balonlar tamamen rüzgarın yönüne göre hareket etmektedir. Sadece yükselip alçalması balonun içindeki havanın ağırlaşması ve hafiflemesine bağlıdır. UNESCO tarafından 1988 yılında zengin kültür varlıkları ve beyaz travertenleri nedeniyle olağanüstü değerler taşıyan bu alan dünya mirası olarak koruma altına alınmıştır. Dünyada eşi ve benzeri olmayan bu alan, turizmi çeşitlendirmek adına hiç bir şekilde riske edilemez. Para kazanmak uğruna traverten teraslarına turistleri 50 metre yaklaştırmak gibi bir anlayış asla olamaz. Bunların Valilik bünyesinde kurulacak bir komisyon tarafından denetlemeleri gerekir” ifadelerini kullandı.