Şen: Turizme 1 milyar dolar kazandıracak açılışları neden yapamadık? – D20Haber
18.04.2024, Perşembe
10 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. PAMUKKALE-HİERAPOLİS
  6. /
  7. Şen: Turizme 1 milyar dolar kazandıracak...

Şen: Turizme 1 milyar dolar kazandıracak açılışları neden yapamadık?

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 14 Şubat 2019 Perşembe - 13:23Güncelleme: 14 Şubat 2019 Perşembe - 13:24
Şen: Turizme 1 milyar dolar kazandıracak açılışları neden yapamadık?

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, Hierapolis’teki “Cehennem Kapısı” ve “Ploutonion Kutsal Alanı” ile İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri olan Laodikya Kilisesi için uluslar arası düzeyde açılış düzenlenmesinin turizme en az 1 milyar dolar kazandıracağını savunarak, “Bunların açılışlarını neden yapamadık?” diye sordu.

DENTUROD Başkanı Gazi Murta Şen, yaptığı yazılı açıklamada, Denizli’nin uluslararası düzeyde markası olan Pamukkale’nin, UNESCO tarafından kültürel ve doğal varlık olarak aynı anda tescil edilen dünyadaki 35 yerden birisi olduğuna dikkati çekti.

“ULUSLAR ARASI DÜZEYDE AÇILIŞ NEDEN YAPILMIYOR?”

Pamukkale’deki antik kent Hierapolis’te St. Philippus Kilisesi, Plutonion Kutsal Alanı, Cehennem Kapısı’nın elimizin altındaki turizm değerleri olduğunu belirten Şen, “Bunlar elimizin altındayken, hem ülkemizi hem kentimizi tüm dünyada daha fazla tanıtabilme, kentimizin ve ülkemizin bu alandaki önemini daha da fazla arttırabilme imkanı varken, Hierapolis, Laodikeia, Tripolis antik kentlerinin her biri ayrı ayrı bulunmaz değerlerken, Laodikya Kutsal Kilisesi ayağa kaldırılmışken, Tripolis mozaikleri gün yüzüne çıkartılmışken, her üç değerimiz ile kentimiz ve dünya arasında kültürler arası köprü kurabilme imkanı varken, neden dünyaya bu varlıkları uluslararası düzeyde açılış yaparak tanıtmıyoruz?” diye sordu.

“BAKANLAR NEDEN İLGİSİZ?” SORUSU

Son dönemdeki Kültür ve Turizm Bakanlarının Pamukkale’ye ilgisizliğini de eleştiren Şen, “Neden geçmiş dönem Kültür ve Turizm bakanı Sayın Ertuğrul Günay’dan sonra sadece seçim dönemi kısa bir süre Kültür ve Turizm Bakanlığı yapmış Yaşar Topçu haricinde hiçbir Kültür ve Turizm Bakanı bölgeyi ziyaret etmedi? Sayın Günay’ın bakanlık döneminden sonra mevcut bakanımız Sayın Mehmet Ersoy da dahil altı bakan değişti. Sayın Ömer Çelik, Sayın Mahir Ünal, Sayın Yalçın Topçu, Sayın Nabi Avcı, Sayın Numan Kurtulmuş ve halen görevde olan Sayın Mehmet Ersoy… Türkiye’de en çok ziyaretçi alan ören yeri Hierapolis, Pamukkale neden gereken ilgiyi Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan ve Denizli milletvekillerimizden göremiyor?” sorusunu yöneltti.

TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE ZİYARETÇİ GELDİ

Bugüne kadar Denizli’nin ulusal ve uluslararası arenalarda tanıtımı konusunda DENTUROD olarak Büyükşehir Belediyesi ve ilgili ilçe belediyesiyle çok verimli çalışmalar yürüttüklerini anlatan Şen, şöyle devam etti:

“Bunların sonuçlarını Denizli Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştirdiğimiz Termal İyi Gelir tanıtım kampanyamızı inceleyerek, hem de kentimize gelen ziyaretçi sayı istatistiklerinden görebiliyoruz. Türkiye 2018 yılında yüzde 22 civarında ziyaretçi artışı yakalarken, Pamukkale ören yeri yüzde 43 artışı yakalamıştır. Sadece 2018 yılında Pamukkale’yi 2 milyon 170 bin kişi ziyaret etmiş ve antik havuzda 375 bin kişi yüzmüş Pamukkale’yi ve Hierapolis’i teninde hissetmiştir.

Biz DENTUROD olarak çeşitli defalarda, çeşitli çağrılarda bulunarak kentimizin bu değerlerinin kültür turizmi, inanç turizmi, arkeoloji turizmi, termal turizm bağlamında dünya markası haline gelmesi için yerel yönetimlerle işbirliği yaptık, birlikte yürüdük. Ancak burada uluslararası bir tanıtımdan, farklı bir konseptten bahsediyoruz. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığımızın kentimize daha fazla önem vermesi gerekmektedir.”

“TURİZME 1 MİLYAR DOLAR KAZANDIRABİLİR”

Ülke turizmimize en az 1 milyar dolar katkı sağlayabilecek Cehennem Kapısı ve Ploutonion Kutsal Alanı ve Laodikeia Antik Kilisesi açılışını uluslararası düzeyde yıllardır gerçekleştiremediğini belirten Şen, sözlerine şunları ilave etti:

“2005 yılından bu yana Hierapolis kazılarına destek veren TOFAŞ, Ploutonion Kutsal Alanı’nın kazı ve restorasyonun tamamlanmasına destek olmasının yanında, yine kazıda ortaya çıkarılan Hades heykelinin koruma amaçlı restorasyonunun tamamlanmasını da sağlamış ve halen desteğine devam etmektedir.

Biz de DENTUROD olarak uluslararası düzeyde, hatta Papalık makamından bir yetkilinin de teşrifleri ile kentimizin inanç turizmi alanında nerede olması gerektiğini gösterir bir açılış istediğimizi daha önceki beyanlarımızda bildirmiştik. Eski kazı başkanı Prof. Francesco D’Andria, 2019 yılında Floransa’da Hierapolis sergisi açılacağını şehrimizden ayrılırken ifade etmişti. Bu tür kültürel tanıtım etkinliklerinde bizim kent olarak var olmamız ve şehrimizi temsil etmemiz bizim için çok çok önemlidir,

Dünyada bir başka eşi benzeri olmayan bu tür değerlerimize hep birlikte şehir olarak sahip çıkmalı ve destek olmalıyız. Bakanlığın bu konuda inisiyatif alması, yönlendirmesi ve desteklemesi, önemli ve acil beklentilerimizdir.”