Pamukkale’nin 78 yıllık fotoğrafları – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. PAMUKKALE-HİERAPOLİS
  6. /
  7. Pamukkale’nin 78 yıllık fotoğrafları

Pamukkale’nin 78 yıllık fotoğrafları

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 6 Mart 2018 Salı - 08:00Güncelleme: 6 Mart 2018 Salı - 08:15
Pamukkale’nin 78 yıllık fotoğrafları

Rus generalin oğlu olarak dünyaya gelen ve babası gibi asker olmak yerine fotoğraf sanatına yönelen, özellikle de arkeolojiye ilgisi dolayısıyla Türkiye’deki antik kentlerden çektiği kareler ile müthiş bir koleksiyon oluşturan Nicholas Victor Artamonoff’un arşivinden büyüleyen Pamukkale ve Hierapolis fotoğrafları çıktı.İlk kez göreceğiniz bu fotoğraflar, beyaz cennettin her zaman güzel olduğunu da ortaya koyuyor.

D20Haber.com, Denizli’nin dünyaya açılan penceresi olan termal suları ve beyaz travertenleriyle Anadolu’da Kapadokya ile birlikte iç turizmin cazibe merkezi Pamukkale’nin 78 yıl önceNicholas Victor Artamonoff tarafından çekilen fotoğraflarına ulaştı. Beyaz cennetin o yıllarda insan eli değmemiş durumunu tüm çıplaklığıyla yansıtan bu fotoğraf kareleri, Pamukkale’nin o yıllarda da fotoğraf sanatçılarının ilgi odağı olduğunu ortaya koyuyor.

HİERAPOLİS’İN KAZILAR BAŞLAMADAN ÖNCEKİ HALİ DE VAR

İlk kez gördüğünüz Pamukkale fotoğraflarının yanı sıra, antik kent Hierapolis’in de kazı çalışmalarından önceki halini aktaran kareler var. Bugün az sayıda da olsa konser ve benzeri etkinliklere ev sahipliği yapan Antik Tiyatro’nun harabe halinden, depremin darmadağın ettiği Hierapolis’ten kesitler de sunuyor eşsiz kareler.

ARTAMONOFF KİMDİR?

Rus General Alekseïevitch Artamonoff’un oğlu olarak 23 Ocak 1908 yılında Yunanistan’da doğan Nicholas Victor Artamonoff, 1922 yılında girdiği İstanbul’daki Robert Koleji’nden mezuniyet sonrası meslek olarak mühendisliği seçmiş. Ancak 1930’lu yıllarda fotoğrafa olan ilgisi tutkuya dönüşünce rollei marka fotoğraf makinesini alıp Ege’nin yolunu tutmuş. Denizli, İzmir ve Aydın’daki antik kentlerde fotoğraf çalışmaları yapan Artamonoff, 1989 yılında vefat ettiğinde, geride bin dolayında fotoğraftan oluşan bir koleksiyon bırakmış. Bu zengin arşivdeki fotoğraflar arasında Pamukkale ve Hierapolis’te çekilen kareler de yer alıyor.