Şen: Müze Pamukkale yoluna yapılsın – D20Haber
19.04.2024, Cuma
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  6. /
  7. Şen: Müze Pamukkale yoluna yapılsın

Şen: Müze Pamukkale yoluna yapılsın

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 10 Aralık 2018 Pazartesi - 13:24Güncelleme: 10 Aralık 2018 Pazartesi - 13:24
Şen: Müze Pamukkale yoluna yapılsın

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, müze projesinin yıllardır hayata geçirilememesini eleştirirken, yapılması planlanan müze için kent merkezini değil Pamukkale yolunu gösterdi.

DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen, yaptığı yazılı açıklamada, Denizli’ye müze yapılmasıyla ilgili tartışmaların uzun yıllardır devam ettiğini, ancak arzulan projelerin bir türlü hayata geçirilemediğini, DENTUROD olarak müze konusunu gündemde tutmayı sürdüreceklerini ifade etti.

“MEVCUT MÜZELER YETERSİZ”

Müzelerin dünya mirasının korunduğu mekanlar olduğunu, Denizli’de de müzelerin bulunduğunu, ancak bunların sayı ve nitelik olarak yetersiz kaldığını, bu nedenle de sahip olunan eserlerin çok azının sergilenebildiğini, birçoğunun depolarda tutulduğunu belirten Şen, şunları kaydetti:

“Toplum olarak okuyup yazarak değil, daha çok sözlü iletişim kurabilen, değerlerimizi de kuşaklara sözel aktarabilen bir yapıdayız. Belki de bu sebeple ülkemizdeki kültürel faaliyetler yeteri kadar ilgi görmüyor olarak algılanabilir. Ancak biz DENTUROD olarak Anadolu’nun bağrında doğup büyümüş çocuklarımızın sahip olduğumuz kültürel değerlere sahip çıkacağına inanıyoruz. Bu nedenle Denizli’de yapılması planlanan müzenin ivedilikle yeniden gündeme getirilmesi bir gerekliliktir.

“ETKİNLİKLER YAPILACAK KOMPLEKS OLARAK PLANLANMALI”

Yapılacak müzenin sadece tarihi eserleri koruyan ve sergileyen bir bina olmasından çok, günlük yaşamda da hemşerilerimizi, öğrencilerimizi, gençlerimizi kucaklayabilecek nitelikte tasarlanması gerektiğini düşünüyoruz. Eserlerin sergilendiği alanlar dışında, kültürel faaliyetlere de ev sahipliği yapabilecek sergi, konferans, konser salonu gibi alanlarının olması gerektiğini bu müzenin sanal müze, dokunulabilir müze, mobil müze gibi türleri de bünyesinde barındıran bir yapıda hizmet vermesi gerekliliğine inanıyoruz. Nasıl ki yaz aylarında Antalya’da Aspendos’ta konserler, gösteriler düzenlenebiliyorsa, Denizli’de yapılacak müze kompleksi içerisinde de konserler, gösteriler, sergiler düzenlenebilecek bir kompleks olarak tasarlanması ve faaliyete geçirilmesi, gelecek beklentilerimiz açısından kaçınılmazdır.

KENTİ KUCAKLAYAN MÜZE”

Müzeler bir kentin, bir ülkenin prestij yapıları, entelektüel, kültürel göstergeleridir. Sadece gelen yabancı turistlerin ziyaret ettiği mekânlar değildir. Bu nedenle Denizli Müzesi şehrimizin tarihsel, kültürel, etnografik eserlerini, güzel sanatlarını insanımıza eğitici, eğlendirici, düşündürücü bir omurga içinde sunabilmeli, kenti kucaklayabilmelidir.

DENTUROD olarak önerimiz, Pamukkale Ankara kavşağında yer alan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ait arsanın ivedilikle bu minvalde değerlendirilmesidir. Lokasyon olarak şehre, Pamukkale ve Laodikya antik kentlerine yakınlığı, gerek turistlerin, gerek vatandaşlarımızın gerek öğrencilerimizin, okulların kolaylıkla ulaşmasına imkân sağlayacaktır. Alanın genişliği hem sergileme, hem de biraz önce bahsettiğimizi sanal, dokunulabilir, yaşamın devam ettiği sürdürülebilir müze kavramına uygundur.”