Can Sinanoğlu’ndan “Değersizler” romanı – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  6. /
  7. Can Sinanoğlu’ndan “Değersizler” romanı

Can Sinanoğlu’ndan “Değersizler” romanı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 29 Nisan 2018 Pazar - 13:40Güncelleme: 29 Nisan 2018 Pazar - 13:40
Can Sinanoğlu’ndan “Değersizler” romanı

Denizlili yazar Can Sinanoğlu’nun kaleme aldığı “Değersizler” isimli roman, mayıs ayının ilk günlerinde kitapevlerinin raflarında yerini alacak. Cenova Yayınları tarafından 2 bin adet basılan kitap, 160 sayfadan oluşuyor. Psikolojik roman kategorisinde yayımlanan eser, geçirdiği travmatik çocukluk nedeniyle ağır ruhsal sorunlar yaşayan Fikret’in ve yakın çevresindeki benzer yapıdaki insanların sancılı öyküsünü anlatıyor.

Yayımlanmış 3 şiir kitabı bulunan Can Sinanoğlu, bu kez “Değersizler” isimli romanıyla okurlarının karşısına çıkıyor. “Bu topraklarda yaşanan en başat duygu, büyük olasılıkla değersizlik duygusudur” diyen Sinanoğlu, romanıyla ilgili şöyle konuştu:

“Cehaletin karanlık şemsiyesi altında boy veren; hurafeler, körü körüne bağlanılan gelenekler, göç, savaş, salgın hastalıklar ve doğal afetler gibi yaşam olaylarının tetiklediği toplumsal travmalar ve ekonomik yoksunluklar, binlerce yıldır bu coğrafyada yaşam savaşı veren insanların kötü yazgısı gibidir. Bu ağır psikolojinin yüküyle boğuşmaktan kendini gerçekleştirmeye fırsat bulamayan yurdum insanı, değersizlik duygusunu genetik bir hastalık gibi kuşaktan kuşağa aktarmaktadır. Genel itibariyle bu duygu çerçevesinde geçen kısır döngüsel yaşamların kurbanlarıdır bu romanın kahramanları.

Romanın başkahramanı olan Fikret’in öyküsü, onun yakın ve uzak çevresindeki bireylerin yaşam öyküleriyle bağlantılandırılarak okurun karşısına çıkıyor. Okur, ana izlek üzerinde ilerlerken, zaman zaman diğer ‘değersizler’in geçmişlerine de göz atabileceği tali yollara sapıyor.”

CAN SİNANOĞLU KİMDİR?

1970 yılında İzmir'de doğdu. Aslen Denizlilidir. İlk ve orta öğrenimini Erzurum, Uşak ve Bursa'da tamamladı. Bursa Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nü bitirdi. Medya, sigortacılık, özel eğitim ve halkla ilişkiler sektörlerinde çalıştı. Yazmaya şiirle başladı. Şiirleri; Varlık, Milliyet Sanat, Papirüs, Kitap-lık, Akköy, Sunak, Berfin Bahar, Kara Kalem, Ağır Ol Bay Düzyazı, Şehir, Zalifre Yazıları, Eski, Andız, Alaz gibi dergilerde yer aldı. Halen Manisa T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda psikolog olarak görev yapmaktadır. Değersizler, yazarın ilk romanıdır. Sinanoğlu, evli ve 1 çocuk babasıdır.

Kitapları: Hastalıklı Gezginin Seyir Defteri (Şiir), Bir Kuşu Dilinden Öpmek (Şiir), Işığın Bize Ettiği (Şiir)

Ödülleri: 2006 Hasan Bayrı Şiir Yarışması İkincilik Ödülü, 2007 Hasan Bayrı Şiir Yarışması Birincilik Ödülü, 2011 Behzat Ay Yazın Ödülü, 2016 M. Sunullah Arısoy Şiir Ödülü