Erdoğan’dan asgari ücret için ‘bunun da üstesinden geliriz’ yorumu – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. ODALAR
  6. /
  7. DTO
  8. /
  9. Erdoğan’dan asgari ücret için ‘bunun da...

Erdoğan’dan asgari ücret için ‘bunun da üstesinden geliriz’ yorumu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 26 Aralık 2018 Çarşamba - 13:51Güncelleme: 26 Aralık 2018 Çarşamba - 13:51
Erdoğan’dan asgari ücret için ‘bunun da üstesinden geliriz’ yorumu

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, asgari ücretteki yüzde 26’lık artışı işçiler adına olumlu bulduğunu, ancak iş alemi için ise kolay olmayacağını söyleyerek, “Bunun da üstesinden geliriz” yorumunu yaptı.

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, kahvaltıda medya mensuplarıyla bir araya geldi. DTO açısından 2018 yılının değerlendirmesini yapan Erdoğan, gündeme ilişkin açıklamalarda da bulundu. Erdoğan'ın basın toplantısından satır başları şöyle:

“ÜYE SAYISI 17 BİN 48 OLDU”

Denizli Ticaret Odası 2018 hedefini bir ay önceden tutturarak 17 bin 48 üyeye ulaşmıştır. Denizli Ticaret Odası Denizli’deki en büyük ve en güçlü sivil toplum kuruluşudur. 1926’dan bu yana köklü bir gelenekten güçlü bir geleceğe yol alan kurumuz.

“EĞİTİMLERE ÖNEM VERİYORUZ”

Kesintisiz sürdürdüğümüz girişimcilik eğitimlerinde son 2 yılda 3 binden fazla mezun verdik. Bunlar kendi işini kurarak, üretime ve istihdama katkı sağladı. İŞKUR ve KOSGEB ile birlikte yürüttüğümüz girişimcilik eğitimlerini ilçelerimize yaydık.

Denizli Valiliği ile birlikte kodlama eğitimi başlattık.700’den fazla başvuru aldık. Denizli Ticaret Odamızın atölyesindeki robotik kodlama eğitimlerimiz ülkemizde bir ilkti. Büyük ilgi de gördü.

“YABANCI SERMAYELİ ŞİRKET SAYISI 128’E YÜKSELDİ”

Denizli’de kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı bugün itibariyle 128 oldu. Denizli Ticaret Odası’nın kuruluşundan göreve geldiğimiz 90 yıllık sürede toplam 55 yabancı sermayeli şirket vardı. Son 2 yılda 73 yabancı yatırımcı ilave oldu.

“AR-GE VE TASARIM MERKEZİ OLMA YOLUNDAYIZ”

İlimizde 8 tane Ar-Ge, 21 tane tasarım merkezi faaliyet gösteriyor. Üç metropol şehir dışında nüfus bazında baktığımızda ilk sıradayız. Türkiye genelinde ise dördüncü sırada bulunuyoruz. Denizli’nin Ar-Ge ve tasarım merkezi olması yolunda attığımız adımların sayısını artıracağız.

“TEKNİK TEKSTİL DÖNÜŞÜM PROJE”

5 milyon eurolok teknik tekstil dönüşüm projemiz bir ilktir. Sanayimizin yenilenmesi, güçlenmesi ve büyümesi açısından son derece önemlidir. AB’den hibe almaya hak kazanan TOBB’a bağlı 2 odadan biriyiz. Önümüzdeki günlerde Organize Sanayi Bölgesi’nde yerimizi açacağız. Makine ve teçhizat kurulması aşamalarını sizlerle paylaşacağız. Bu projeyi teknik tekstile adım atma anlamında önemsiyoruz.

“168 MİLYON TL NEFES KREDİSİ”

KOBİ’lere nefes kredisi kapsamında Denizli Ticaret Odası olarak 2018 yılında üyelerimizin 108 milyon TL krediye ulaşmalarına imkan sağladık. Kaynaklarımızın tamamını üyelerimize açtık. Dedik ki var olan kaynaklarımızın sahipleri üyelerimizdir, göreve geldiğimiz günden bu yana nefes kredisi olarak üyelerimize toplam 168 milyon TL’lik destek verdik.

“5 MİLYAR TL’LİK KGF DESTEĞİ”

Eximbank, 2018 yılı kasım ayı sonu itibariyle 500’e yakın firmamıza 425 milyon dolar kredi ile 785 milyon dolar ihracat sigortası desteği sağlanmış bulunmaktadır. Kredi Garanti Fonu (KGF) üzerinden 5 bin 77 firmamıza 5 milyar 169 milyon 924 bin TL’lik destek sağlandı.

ASGARİ ÜCRET DEĞERLENDİRMESİ

Öncelikle asgari ücretin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Tabiki bin 600 liranın düşük olduğunu, yeterli olmadığını hepimizi biliyoruz, hepimiz yaşıyoruz. Yüzde 26 oranındaki artışı işçi kardeşlerimiz adına olumlu buluyorum. İş alemi adına da tabi ki kolay değil. Çünkü Avrupa’da ve dünya piyasalarında bir daralmanın olduğunu hep birlikte görüyoruz. Ama bizim insanımızın özelliği şudur: Dar günde, zor günde kenara çekilmek değildir. Yüzde 26’nın en az bir kısmını çıkarabilecek yeni projeler, yeni pazarlar, yeni tedbirler alarak devam edeceğiz. Çünkü işveren ve işçinin mutlu olması lazım. Ancak o zaman işlerimiz daha iyi olur. Türkiye ve insanımız her şeye alışkınız. Bunun da üstesinden geliriz. Asgari ücret üzerindeki vergilerle ilgili belki yeni bir düzenleme getirilirse işverenler açısından süreci atlatırız diye düşünüyorum. İnşallah verimli çalışmayla telafi ederiz diye düşünüyorum.

“İÇ PİYASADA DARALMA VAR”

Denizli ihracata ve üretime dayalı bir şehir olduğu için, ihracat noktasında artış var. Ancak iç piyasa açısından hem mevsimsel hem dönemsel anlamda bir azalma ve daralmanın olduğunu biliyoruz. Finansmana erişim anlamında da zorluklar var. Bunları TOBB kanalıyla ilgili bakanlıklara iletiyoruz.