DTO Başkanı Erdoğan: Nefes kredisi devam edecek – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. ODALAR
  6. /
  7. DTO
  8. /
  9. DTO Başkanı Erdoğan: Nefes kredisi devam...

DTO Başkanı Erdoğan: Nefes kredisi devam edecek

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 28 Şubat 2018 Çarşamba - 16:31Güncelleme: 28 Şubat 2018 Çarşamba - 16:31
DTO Başkanı Erdoğan: Nefes kredisi devam edecek

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Denizli Platformu Dönem Sözcüsü Uğur Erdoğan, maddi desteğe ihtiyaç duyan oda üyelerine düşük faizli nefes kredisi verilmesine bu yıl da deva edileceğini bildirdi.

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ve Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Oda başkanlarının 4 yıllık faaliyetleri paylaştığı basın toplantısına ev sahipliği yapan Erdoğan, şirket kuruluşlarıyla ilgili işlemlerin kolaylaştırılmasından, mesleki yeterlilik belgesine kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. İşte satır başlarıyla o açıklamalar:

ŞİRKET KURULUŞ İŞLEMLERİ KOLAYLAŞTI

Tek Durak Ofis’leri ile şirketlerin tüm kuruluş işlemleri Odalarımızdaki Ticaret Sicil Müdürlüklerinde gerçekleşecek. 7 prosedür 1’e indi. İmza onayı ve defter onayı yalnızca Ticaret Sicil Müdürlüklerinde gerçekleşecek.

Rekabet kurumu payı, Ticaret Sicil Müdürlüklerinde alınacak. Limited şirketlerde yüzde 25 sermaye blokajı kalkıyor. Maliye her şirkete yoklamaya gitmeyecek, risk bazlı gidilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu kaydı otomatik gerçekleşecek.

VERGİ BEYANNAMELERİ BASİTLEŞTİRİLİYOR

Muhtasar ve Sosyal Güvenlik Kurumu beyannameleri birleştiriliyor. Yaklaşık 5 senedir çalışılıyordu. Ortalamada bir şirketimiz yılda 40-45 beyanname veriyor. Şimdi bu beyanname sayısı 12 azalıyor. İşlem süreleri ve mali yükler azalacak. Temmuz 2018’de tüm Türkiye’de uygulanacak.

NEFES KREDİSİ

Denizli’de 554 firmaya 42 milyon 500 bin lira nefes kredisi kullandırıldı. 1.047 firmaya 17 milyon 507 bin lira KOSGEB kredisi desteği sağlandı. Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) 6 bin 750 firmaya 3 milyar 550 milyon lira verildi.

NEFES KREDİSİNE DEVAM

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin “nefes kredisi” devam edecek. Krediler Ziraat Bankası, Vakıfbank, Denizbank ve Halk Bankası’ndan verilecek. Azami 200 bin lira olacak krediden daha fazla üyenin yararlanması için miktar 100-150 bin lira arasında değişebilir. Geri ödemesi 12 ay vadeli olacak ve yıllık yüzde 9,5 faiz uygulanacak.

İSTİHDAM TEŞVİK OFİSLERİ

Çok fazla teşvik mekanizması ve çok fazla kural bulunması, istihdam teşviklerinden faydalanmayıgüçleştirmekte ve istenilen sonuca ulaşılmasına engel olmakta. SGK teşvik danışmanlığı diye teşvik yüzdesi ile çalışan uzmanlarbulunmakta.

İstihdam teşviklerinin uygulanması konusunda danışmanlık hizmeti vermek üzere odalarda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hizmet ofisleri kurulacak. ALO 170 hattı üzerinden istihdam teşvikleri ile ilgili soruların cevaplandırılması sağlanacak. Sosyal Güvenlik Kurumu denetmenleri ile İŞKUR İş ve meslek danışmanları 2018 yılında, öncelikle istihdam teşvik uygulamaları konularında işverenleri bilgilendirecek.

MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU

5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu ile tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale geldi. Şu an 81 meslekte zorunlu iş müfettişlerince yapılan denetimlerde belgesiz her bir çalışana, her bir ay için 627 TL idari para cezası kesilecek. Denetimler başladı, cezalar veriliyor

Bu uygulama ile çalışanların 31.12.2019’a kadar sınav ve belge ücreti devlet tarafından karşılanacak. Odalardan gelen talep üzerine sınava girmeden önce, oda aracılığıyla İŞKUR tarafından 1 hafta ücretsiz eğitim verilecek. Uluslararası geçerliliği olan bir belgeye sahip olacak.

İşverenlere dedestek sağlanacak. Mevcut çalışanbelge alırsa, firmaSosyal Güvenlik Kurumu işveren primini (%20,5) 12 ay ödemiyor.Belgesi olan işçi işe alınırsa, firmaSosyal Güvenlik Kurumu işveren primini (%20,5) 54 ay (4,5 yıl) ödemiyor.