DTO 2019’un yol haritasını belirledi – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. ODALAR
  6. /
  7. DTO
  8. /
  9. DTO 2019’un yol haritasını belirledi

DTO 2019’un yol haritasını belirledi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 27 Aralık 2018 Perşembe - 11:50Güncelleme: 27 Aralık 2018 Perşembe - 11:50
DTO 2019’un yol haritasını belirledi

Denizli Ticaret Odası (DTO) Meclisi’nde kabul edilen 2019 yılı bütçesiyle yeni yılın yol haritası çizildi. DTO Başkanı Uğur Erdoğan, yeni yılda yapacaklarına yönelik yol haritalarının çizilmesine katkı koymalarından dolayı meclis üyelerine teşekkür etti.

DTO Meclisi, bu yılın son toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda 2018’in değerlendirmesi yapılırken, yeni yılda gerçekleştirilecek hizmet ve faaliyetler ele alındı. 2019’un bütçesi de görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.

DTO Yönetim KuruluBaşkanı Uğur Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada, 2019 yılına ilişkin yol haritasının çizilmesine katkı koymalarından dolayı meclis üyelerine teşekkür etti, alınan kararların hayırlı olmasını diledi.

“669 MİLYON LİRALIK YATIRIM TEŞVİKİ”

Konuşmasında Denizli’nin güncel ekonomik verilerine de yer veren Erdoğan, Ekim ayının sonu itibariyle ilk 10 aylık dönemde Denizli’ye 77 yatırım teşvik belgesi verildiğini açıkladı. Bu belgelerin karşılığının 669 milyon TL tutarında yatırım olduğunu söyleyen Erdoğan, bu belgelerin 44’ünün imalat, 14’ünün hizmetler, 10’unun madencilik, 5’inin tarım faaliyetleri, 4’ünün enerji yatırımları için olduğunu, teşvikler ile bir önceki yıla göre yüzde 37 artışla 1.558 kişilik istihdam oluşturduğunu ifade etti.

Erdoğan, yılın 11 aylık dönemde Denizli’den Türk Patent Enstitüsü’ne 1.253 marka başvurusu, 314 endüstriyel tasarım başvurusu, 44 patent başvurusu,28 faydalı model başvurusu yapıldığını da açıkladı.

“DTO’YA KAYITLI FİRMA SAYISI, 17.048’E ULAŞTI”

DTO’ya 1.280 firmanın daha kaydının yapılmasıyla üye sayısının kasım ayı sonunda 17 bin 48’e yükseldiğini ve 2018’in sonuna dair hedeflerini 1 ay öncesinden yakalamanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“En çok firma kaydı yapılan ilk 5 faaliyet dalı 153 firma ile inşaat taahhüt, 75 firma ile evde kullanılan tekstil takımları perdelerin toptan satışı, 64 firma ile bakkal ve marketlerde yapılan perakende ticaret, 40 firma ile pamuklu kumaş dokuma imalatı, 37 firma ile de mermer ve traverten işleme oldu. Kasım ayının sonu itibariyle yılın ilk 11 aylık döneminde, Denizli’mizde 33 limited şirket, 3 anonim şirket statüsünde olmak üzere, 36 adet yabancı sermayeli şirket kuruldu. Bunlar tekstil, bilgisayar programlama, kafeterya işletmeciliği, inşaat, çağrı merkezi, ihracat mümessilliği ve benzeri sektörlerde faaliyet gösteriyor. Tabiyetleri de Almanya, Suriye, İsveç, İran, İspanya, İsrail, Rusya, Suudi Arabistan, Irak ve Avusturya. Öte yandan, Kasım ayının sonu itibariyle odamızca 1.014 K türü yetki belgesi, 357 iş makinesi tescil işlemi, 169 kapasite raporu, 29 ekspertiz raporu, 9 sigorta acentesi tescil belgesi, tanzim ve imza edildi.”

“İHRACATIMIZ, YÜZDE 11,3 ARTTI”

DTO Başkanı Erdoğan, 11 aylık dönemde Denizli ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 artış göstererek,3 milyar 107 milyon 111 bin dolara ulaştığını anımsattı. Kasım ayının sonu itibariyle en fazla ihracatın İngiltere, Almanya ve ABD’ye yapıldığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin kayıtlarına göre, İngiltere’ye ihracatımız yüzde 14,01 artışla 435 milyon 348 bin dolara, Almanya’yaihracatımız yüzde 10,26 artışla 318 milyon 934 bin dolara, ABD’ye ihracatımız yüzde 7,31 artışla 227 milyon 234 bin dolara çıktı. Aynı dönemde, en fazla ihracat, sırasıyla yüzde 32,5’lik artış ve 1 milyar 10 milyon 874 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, yüzde 15,6’lık artış ve 483 milyon 762 bin dolarla elektrik-elektronik ve hizmet, yüzde 13,6’lık artış ve 421 milyon 700 bin dolarla da çelik sektöründe gerçekleşti.

İthalatımıza baktığımızda ise, TÜİK verilerine göre ekim ayı sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 artış yaşandı. İthalatımız, 1 milyar 745 milyon 31 bin dolar oldu. İthal edilen ürünlerin başında, bakır ve bakır mamulleri, demir ve çelik ile pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat geliyor. En fazla ithalat yapılan ülkeler ise, sırasıyla Kazakistan, Rusya Federasyonu ve Özbekistan.”

“SAĞLIKTA DTO ÜYELERİ İLE AİLELERİNE ÖZEL İNDİRİM MÜJDESİ”

Denizli Ticaret Odası olarak, üyelerin 2 özel hastanenin sağlık hizmetlerinden indirimli yararlanması için protokol imzaladıklarını, bu halkayı farklı sektörler ve isimlerle genişletmek için çalışmalarını sürdürdükleri de anlatan Erdoğan, “Bu protokolümüz sayesinde üyelerimizden gerçek kişilerle, anonim şirket, limited şirket, komandit ve kollektif şirketler ile kooperatifler gibi tüzel kişiler ve ortakları, yönetim kurulu üyeleri ya da yetkili müdürleri ile eş, anne, baba ve çocuklar gibi birinci dereceden yakınları, DTO’ya özel indirimden yararlanabilecek. Bir hastane Hastanesi DTO üyeleri ile protokol kapsamındaki yakınlarına yüzde 40, diğeri de yüzde 15 indirim uygulayacak” dedi.

DTO VE ÜYELERİ İÇİN ÇABA HARCAYAN HERKESE TEŞEKKÜR ETTİ

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, DTO’nun çalışmalarının, basın biriminin hazırladığı bültenlerle, yıl boyunca gazete, internet haber siteleri, televizyon, dergi ve ajanslar gibi yazılı ve görsel basın yayın organlarında, yaklaşık 10 bin yayına konu olduğunu, yaptıkları hemen hemen her şey hakkında üyeleri ile kamuoyunu sıkça bilgilendirmeye çalıştıklarını dile getirerek, katkı koyan herkese teşekkür etti.

“DÖVİZ KURUNDA İSTİKRAR SAĞLANMASI ÖNEMLİDİR”

2018’de son kez toplanan DTO Meclisi için hazırladığı sunumunda, yıl boyunca aylık periyotlarla sosyoekonomik olayları ve gelişmeleri takip edip, değerlendirmelerini meclis üyeleri ve kamuoyuyla sık sık paylaşmanın gayreti içinde olduklarını belirten Erdoğan, yılın son değerlendirmesinde, uluslararası piyasalarda ve Türkiye’deki gelişmelerle ilgili olarak şunları söyledi:

“Dünyanın borç stoku 230 trilyon Dolar; toplam dünya hasılası ise 80 trilyon Dolar. O nedenle, ne yazık ki tüm dünyada borç ve finansman, piyasaların genel sorunu olarak kalmaya devam edecek. Ancak, son gelişmeler, Türkiye ve benzeri ülkelerin uluslararası finans sisteminden yararlanma imkanının süreceği algısını perçinledi.Yani, gelişmekte olan ülkeler, geçmişteki kadar bol ve ucuz olmasa da,kaynak sıkıntısı çekmeyecek. ABD Merkez Bankası FED ile birlikte Japonya Merkez Bankası’nın da parasal genişlemeyi sürdürmesi bekleniyor.2019’da, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik performansını etkileyecek önemli unsurları ise,FED’in politikaları, ticaret savaşları, küresel ekonomik büyüme,Çin ekonomisindeki gelişmeler, petrol ve emtia fiyatları,diğer gelişmiş ülke merkez bankalarının politikaları ile jeopolitik riskler şeklinde sıralamak mümkün.Türkiye’deki gelişmelere baktığımızda ise, Türkiye ekonomisi, yılın son çeyreğinden itibaren farklı bir ortama girdi.Yılın 3’üncü çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasıla, %1,6 büyüdü. Çok az da olsa enflasyonun düşüş eğilimine girmesi, önemli bir gelişme… Ekonomi çevrelerindeki genel beklenti, 4’üncü çeyrekte de enflasyonda küçük bir gerileme olması yönünde. Piyasalarda, en kötünün geride kaldığını gösteren düzelmeler görülmektedir. Ağustos ayında 1,88 milyar Dolar, eylül ayında 1,81 milyar Dolar, ekim ayında 8,77 milyar Dolar olmak üzere, ülke olarak üst üste 3 ay cari fazla verdik. Ekimde, tüm zamanların rekoru kırıldı.Kasım ve aralık aylarında da, cari fazlanın sürmesi bekleniyor. Cari açık Ekim’de yıllık 46,06 milyar Dolar’a geriledi. Cari açık / Gayri Safi Yurtiçi Hasıla oranı, %5,1’e indi. Yıl sonundaki verilere bakıldığında, cari açığın 30 milyar Dolar’a kadar indiğini görmek, olumlu bir gelişme olacaktır.İçinde bulunduğumuz durumda, en önemli rol sahibi cari açığın azalması, beraberinde düzelmeyi getirecektir!Diğer taraftan, ihracat hızla arttı; artıyor.Ülkemizin aylık bazda ihracatı, kasımda 15,5 milyar Dolar, ithalatı ise ekimde 16,1 milyar Dolar’aulaştı.Döviz kurlarında görülen atak, alınan tedbirler sonucunda, rekabetçi bir düzeye geriletildi. Dolar, TL karşısında geçen hafta%1,71 değer kaybetti.Dolar’ın 5 TL civarına kadar gerilemesi ve bu düzeyde istikrar kazanması, hem dış dengeyi hem de enflasyonu olumlu şekilde etkileyecektir. Döviz kurunun istikrarlı olması, yüksek ya da düşük düzeyde olmasından daha önemlidir! Kurun ekonominin rekabet gücünü destekleyecek şekilde istikrar kazanması, önümüzdeki günlerdeki en yararlı gelişme olacaktır. Bankaların tekrar yurt dışı borçlanma imkanını kazanmaları, ihracat artışı ile petrol fiyatının öngörülerin de altına düşmesi, olumlu gelişmelerin yolunun açıldığını müjdelemektedir. 2019’un ilk yarısından sonra, yeniden büyüme trendine geçmek mümkün görünmektedir! Önümüzdeki yıl, bu sayede yeni sanayi yatırımları yapılmalıdır.Ekonomideki riskler azalırken, siyasi ve bölgesel riskler,yeni dönemin belirleyici unsurları olacaktır.”

YENİ YILLARINI KUTLADI

Başkan Erdoğan, son olarak, DTO Meclisi üyeleri ile çalışanlarının ve üyelerinin yeni yılını kutladı. Erdoğan, “2019’un sizlere, ailenize ve sevdiklerinize, camiamıza ve milletimize bereket, iyilik, güzellik, barış ve başarılar getirmesini diliyorum. Sağlıcakla kalın.” dedi.