Marka şehir Denizli küresel pazardaki hâkimiyetini ikiye katlayacak – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. Marka şehir Denizli küresel pazardaki hâkimiyetini...

Marka şehir Denizli küresel pazardaki hâkimiyetini ikiye katlayacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Mayıs 2020 Pazartesi - 12:17Güncelleme: 18 Mayıs 2020 Pazartesi - 12:17
Marka şehir Denizli küresel pazardaki hâkimiyetini ikiye katlayacak

Fikri ve sınai mülkiyet hakları konusuna verdiği önemi her yıl arttıran Denizli, ev tekstili alanında ABD pazarındaki etkinliğini artırmak istiyor. Tanıtım ve markalaşma alanındaki ataklarla kent, özellikle havlu ve bornoz alanında aldığı payı ikiye katlamak istiyor.

Adres Patent’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Marka Şehir Denizli’nin Ekonomi ve İhracat Katkısı” panelinde; kentin ihracat potansiyeli, sınai mülkiyet hakları alandaki farkındalık çalışmaları, kentteki patent sayısını artırmak adına neler yapılaması gerektiği gibi konular ele alındı. Adres Patent Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Ali Yüksel’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele birçok kamu kurumu ve sanayi sektöründe kentin önde gelen temsilcileri katıldı.

Panelin açılışında konuşan Yüksel, Denizli’nin ülke sanayisine ve ihracatına önemli katkılar sağladığına işaret ederek, kentin bu alanda önemli farkındalık çalışmaları yaptığını söyledi.

"MARKA OLMA DUYGUSUNU İKİNCİ NESİLLE DAHA FAZLA YAŞIYORUZ"

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu ise, Türkiye ihracatının kilogram başı değerinin 2019 yılında 1,28 dolar seviyelerinde yer aldığını anımsatarak, şöyle devam etti:

“Denizli’den yapılan ihracatın kilogram başı değeri ise 2,21 dolar olarak kayıtlara geçti. Bu değer Türkiye ihracatının iki katkına tekabül ediyor. Diğer taraftan bu rakamı yakalamamızda ev tekstil sektörü etkili oldu. Özellikle bu alanda son 10 yılda kendi markamızla ürün satma oranımız yükseldi. Marka olma duygusunu yeni gelen ikinci nesille daha fazla yaşamaya başlıyoruz. Yeni gelen nesil sayesinde marka ve patent daha fazla önem kazanmaya başladı. Bu da bizim katma değeri yüksek ürünler yapmamızı sağlıyor. Özellikle marka, patent ve tasarımın bir arada olduğu ürünleri daha rahat satabiliyorsunuz. İlimizde 1 kg bornozun kilogram başı ihracat değeri 10 dolar havlunun ise 8 dolar civarında. Özellikle bölgede dış giyime yönelik ihracat kalemlerinin artması kg başı ihracat değerinin artmasındaki faktörler arasında yer alıyor. Özellikle bu ihracatı kendi markanızla yapıyor olmanız değerine yüzde 50 daha eklenmesi demek”

10 YILDA 81 PATENT BAŞVURUSU YAPILDI

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Denizli İl Müdürü Sefa Gökalp, kentteki sanayi, mülkiyet hakları alanındaki verilere ve Ar-Ge merkezi sayılarına ilişkin bilgi vererek şunları kaydetti:

“Son 10 yıl içerisinde ilimizde 9 bin 50 marka, 81 patent, 269 faydalı model, 4 bin 118 endüstriyel tasarım Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edildi. 2019 yılı için ise Denizli’den TÜRKPATENT’e 49 patent başvurusu yapılmış, bunun 14 tanesi kurum tarafından tescil edilmiş. Marka’da ise bin 550 müracaatımız olmuş, bu başvurulardan 935 adedi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi. Faydalı modelde ise 44 tane müracaatımız olmuş, bunun yedi tanesi tescil edilmiş, tasarım da ise 403 müracaatımız olmuş, bunun 351 tanesi tescillenmiş. Bunun yanı sıra kentimizde Ar-Ge tasarım merkezi kurulumu konusunda ise firmalar gerekli şartları sağlıyorsa kendilerine yardımcı oluyoruz. Denizli’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescil edilmiş 14 Ar-Ge ve 20 tasarım merkezi bulunuyor.”

“TEKNOKENTTE 100’E YAKIN FİRMA VAR”

Patent sayılarında ciddi artışlar yakaladıklarını kaydeden Pamukkale Teknokent Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan Küçükkaplan, “Teknokentimizde 100’e yakın firmamız var. Bunların yaklaşık 52 tanesi fikri sınai ve mülkiyet hakları konusunda işlem gerçekleştirmiş. Üniversitemizin ise 2017’ye kadar patent sayısı sekiz iken son üç yıllık süreçte ise 22’nin üzerinde patent başvurusu gerçekleştirdik. Ayrıca takip ettiğimiz iki adet uluslararası patent başvurumuz bulunuyor” dedi.

“TÜRKİYE’DE PATENT SAYISI 2023’TE 1 MİLYONU GEÇMELİ”

Denizli’deki sanayi potansiyelini ortaya çıkarmak adına firma olarak ilk şubeyi Denizli’ye açtıklarını hatırlatan Adres Patent Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Hilmi Özalp, “17 yıldır buradaki şubemiz hizmet vermeye devam ediyor. Amacımız, kentimizdeki sanayicilerimizin fikri, sınai ve mülkiyet hakları alanındaki taleplerine yanıt vermek. Özellikle marka ve patent bilincinin aşılamak adına 2008 yılına Türkiye Patent Hareketini başlattık. Burada hedef olarak ‘Türkiye’de patent adedi sayısının 2023’te 1 milyonu geçmeli’ olarak belirledik. Bu kapsamda TRIZ sistemini kurduk ve birçok şirkete eğitim verdik. Patent Fabrikasını kurarak kurum ve kuruluşlara eğitimler verdik” diye konuştu.

TEK KULLANIMLIK HAVLU BORNOZ DÖNEMİ

COVID-19’dan sonra açılacak otellerde tek kullanımlık havlu ve bornozların kullanılacağını kaydeden Adres Patent Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ali Çavuşoğlu, “Bu alanda Denizli’nin piyasadaki talebi karşılaması konusunda öncü olmasını isteriz. Bu tarz ürünlere farklı yenilikler yapılacağı zaman kilogram başı ihracat değeri de artacak” değerlendirmesinde bulundu.

İSTANBUL (İHA)