Ekpen Tekstil, öğrenmek isteyene bir okul – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Ekpen Tekstil, öğrenmek isteyene bir okul

Ekpen Tekstil, öğrenmek isteyene bir okul

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 19 Aralık 2018 Çarşamba - 09:33Güncelleme: 19 Aralık 2018 Çarşamba - 09:33
Ekpen Tekstil, öğrenmek isteyene bir okul

Ekpen Tekstil, “öğrenmek isteyene bir okul” niteliğindeki sistematik, adil ve şeffaf kariyer planlama programları ile çalışanlarına farklı kariyer seçenekleri sunuyor. Bu programlardan yararlananlardan birisi de kalite-paket departmanından laborant yardımcılığına uzanan hikayesiyle Gülistan Aybar oldu.

Ekpen’de mavi yakadan beyaz yakaya geçen ilk çalışan değil 2000 doğumlu Gülistan Aybar. Ama onun hikayesi diğerlerinden farklı. Ekpen Tekstil’e kalite-paket departmanı için başvurduğunda henüz 18’inde bile değilmiş. İşe başlayabilmek için öncelikli olarak 18 yaşını doldurmayı beklemiş. Ekpen Tekstil’de işe başladıktan sonraki ilk günlerini ise, “Ne kaliteyi ne de paketi biliyordum. İkinci kalite ürünlerin etiketlerini kestim. Küçük aksesuarları ütüledim. Dikili ürünlerin kartlarını taktım. Yüklemeye hazır ürünleri katlayıp, paketlemelerini yaptım” sözleriyle anlattı bize.

LİSE ÖĞRENİMİNİ TAMAMLAYAMAMIŞ

Biraz geriye gidiyoruz Gülistan Aybar’ın yaşamından kesitler aktarabilmek için. Lise öğrenimini tamamlayamamış. 11’inci sınıfta sanat ve tasarım bölümü okuduğu İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni bırakmak zorunda kalmış. Eğitimini tamamlayamamanın üzüntüsünü yaşayan genç kız, “İnsan yaşayarak da öğreniyor çoğu şeyi ama okuyarak öğrenmek daha başka” diye teselli ediyor kendisini.

ÇALIŞMA İSTEĞİ ONU EKPEN’E TAŞIDI

Okulu bıraktıktan sonra uzun bir süre evde vakit geçirmiş. Daha sonra birkaç küçük atölyede makineci olarak çalışmış. Sigortasız çalışmak istemediği için işinden ayrılmış, fakat çalışma isteğinden asla vazgeçmemiş. Ve Ekpen yolculuğu başlamış. Şu an hayalinde bile olmayan bir işyeri ve işte çalışmanın şaşkınlığı içerisinde. “Acaba alanımda ilerleseydim ne olurdum?” diye de merak ediyor ve hemen ardından devam ediyor:

“Belki resim konusunda çok iyi değildim ama bölümümde ilerlemek isterdim, severek resim yapıyordum. Resim çizerken, içimdekileri kâğıtlara dökerken, kendimi az da olsa huzurlu hissediyordum. Çoğu arkadaşıma söylediğimde şimdi de yapabilirsin diyor ama bir şeyi bilerek yapmak var, kafana göre karalamak var. Şimdi de çiziyorum ama baktığımda olmadığını görünce yapmak istemiyorum.”

LABORANT YARDIMCISI OLDU

Öğrenme isteği ve çalışma azmiyle kendisini hızla geliştiren Gülistan Aybar, şu anda Ekpen Tekstil’de laborant yardımcısı olarak çalışıyor. Kalite-paket bölümünde çalışırken keşfedilme hikayesi ise, kendi ifadeleriyle şöyle:

“Laboratuvardan sorumlu laborant bir yardımcıya ihtiyacı olduğu, beni uygun gördükleri söylendi. Çok şaşırdım, yapabileceğim konusunda emin değildim. Bir ay deneme süresi öngördüler. Deneme sürecim bittiğinde ise, kendi içimdeki gücü gördüm ve yapabileceğime inandım.”

Ekpen Tekstil’in adeta bir okul gibi kendine bu süreçte çok şey kattığını her fırsatta dile getiren Aybar, “Mesleğimde henüz yolun çok başındayım. Fakat iş arkadaşlarımdan yardım alıyorum ve öğrendiğim çok şey var. İşimle ilgili henüz bilgimin olmadığı konularda kendim de araştırıp, en doğrusunu yapmak için elimden gelen çabayı gösteriyorum” dedi.

YAŞAM FELSEFESİ SABIRLI OLMAK

Çabuk pes eden biri olmayan, “yapamadım” diye hemen vazgeçmeyen bir kişiliğe sahip olan ve yaşam felsefesini “çabalamak, en önemlisi de sabırlı olmak” sözleriyle dile getiren Gülistan Aybar, kariyeri konusundaki azminin ve hırsının sebeplerini de şöyle açıkladı:

“Sabrımın beni güzel yerlere getireceğine inanıyorum. Belki de benim şu an bu mesleği yapıyor olmam sabırlı olup, çabalamam sayesinde. Kariyerimde ilerlemek istiyorum ve bir an bile olsa vazgeçmeyi hiç düşünmedim. Çünkü kadınlar çalışmalı, kendi ayaklarının üzerinde durabilmeli, ayakları üzerinde durabildiğini çevresindekilere hissettirmeli. Her zaman, her yerde görüp duyduğumuz gibi, şiddet gören, ekonomik özgürlüğü olmadığı için eşinden ayrılmak isteyip ayrılamayan ablalarımız, annelerimiz çalışıp kendi ayaklarının üzerinde durabilselerdi belki de bunları yaşamak, o insanlara katlanmak zorunda kalmazlardı. Ekpen’de bu konuda çok duyarlı. Kadın çalışanlarına, her koşulda ayaklarının üzerinde durabilmeleri için ayrıca destek oluyor. Bunun için yöneticilerimize minnettarım.”

 

“EKPEN BİR AİLE”

İş dışındaki zamanlarını ailesiyle birlikte geçirmeyi seviyor, Gülistan Aybar. Ekpen Tekstil’de de en çok sevdiği şey, çalışanların sadece işçi olarak değil, bir aile bireyi gibi görülmesi. “Bir derdim sıkıntım olursa, her pozisyondaki arkadaşıma anlatabiliyorum ve herkes beni dinliyor” diye ifade ediyor Ekpen’deki aile ortamını.