Konyalıoğlu: Kralın çıplak olduğunu görmemiz gerekiyor – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Konyalıoğlu: Kralın çıplak olduğunu görmemiz gerekiyor

Konyalıoğlu: Kralın çıplak olduğunu görmemiz gerekiyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Aralık 2019 Çarşamba - 18:29Güncelleme: 18 Aralık 2019 Çarşamba - 18:29
Konyalıoğlu: Kralın çıplak olduğunu görmemiz gerekiyor

Denizli Sanayici ve İşadamları Derneği (DESİAD) Başkanı Okan Konyalıoğlu, Denizli ihracatındaki daralmaya dikkat çekerek, “Kralın çıplak olduğunu söylemek gerekiyor” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Anadolu 500 Yereldeki Yüzümüz” plaket töreninde konuşan DESİAD Başkanı Okan Konyalıoğlu, Denizli’nin ekonomisinin lokomotifi olan ihracatta bu yıl yaşanan yaşadığı küçülmeye işaret etti.

“MOTOR TEKLİYOR”

İhracatın il ekonomisindeki önemine vurgu yapan Konyalıoğlu, “ 2019 yılında motor teklemeye başladı. 2018 ile 2019 rakamlarına baktığımızda yaklaşık yüzde 6’lık bir daralma var. Türkiye ekonomisinin yüzde 1-2 büyüdüğü dönemde, Denizlinin ihracat rakamları yüzde 6 daralmış durumda. Bir olumsuz nokta daha var. Hep olumsuzluklardan bahsetmek istemiyorum ama bazen kralın çıplak olduğunu söylemek gerekiyor. Bu da küçülmenin ay be ay kronik hale gelmiş olması” dedi.

2020 VE 2021 YILLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Ekonomisi Denizli’ye benzeyen iller ile kıyaslama da yapan Konyalıoğlu, “Eş değer olarak değerlendirdiğimiz Antep, Kayseri, Adana, Hatay, Maraş gibi illere baktığımızda rakamlarında gerileme yok. Denizli bunlardan ciddi olarak ayrışmakta. Şirketler küçülerek artı değer üretmeye devam ediyor. Elimizdeki figürler ile bu gidişatın devamı halinde 2020-201 yıllarında daha da büyük sıkıntılarla karşılaşabiliriz. Bilançoların negatife döneceği net bir şekilde görülmekte” diye konuştu..

“DÜNYA DÖNÜŞÜYOR, DENİZLİ AYNI”

“Halihazırdaki iş modelleriyle yürümek mümkün değil. Dünya yüksek teknolojiyle çalışan teknolojilere dönerken, Denizli bakıyoruz firmalarımız aynı, sektörlerimiz aynı, iş modellerimiz aynı. Bütün dünya değişiyor, dönüşüyor; bizde değişen bir şey yok” diyen Konyalıoğlu, sözlerine şunları ilave etti:

“Biz kolaycılığa alışmışız. Tekstilci arkadaşlarımız kusura bakmasın; bu tablo mermerde, kabloda ve metalde de farklı değil yurt dışından markalar gelsin diyoruz. Onlarla milim milim, gram gram fiyatları indirerek öyle fiyatlarla iş yapıyoruz ki, dövizin artışından medet umarak fiyat verme durumuna giriyoruz. Denizli üretimi, ihracatı şu anda gördüğüm kadarıyla inanılmaz bir emtialaşma pazarına dönüşüyor. Yani yüksek volum, düşük kar.”