“Genç Çiftçi” projesinde vebalı hayvanlar dağıtılmış – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. “Genç Çiftçi” projesinde vebalı hayvanlar dağıtılmış

“Genç Çiftçi” projesinde vebalı hayvanlar dağıtılmış

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 30 Eylül 2019 Pazartesi - 14:21Güncelleme: 30 Eylül 2019 Pazartesi - 14:22
“Genç Çiftçi” projesinde vebalı hayvanlar dağıtılmış

Denizli’de, “Genç Çiftçi” projesi kapsamında yetiştiricilere dağıtılan damızlık koyun ve keçilerde “veba” hastalığı bulgularına rastlandığı belirlendi. Şaşkınlık yaratan ve “pes” dedirten vebalı hayvan dağıtımı Sayıştay’ın raporlarında yer aldı.

Sayıştay’ın “Tarım Ve Orman Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri 2018 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu”, “bu nasıl olur?” dedirten hastalıklı hayvan dağıtımını ortaya çıkardı. Raporun “Genç Çiftçi Projesi İçin TİGEM Tarafından Satın Alınan Bazı Hayvanların İşe Ait Teknik Şartnamelerde Belirtilen Özellikleri Taşımaması” başlıklı bölümünde, Genç Çiftçi projesi kapsamında dağıtılan hayvanların hastalıkları ve bunların hangi illerde dağıtıldığı ayrıntılı olarak yer aldı.

“ŞARTNAMEYE UYGUN DEĞİL”

Sayıştay raporunda, Genç Çiftçi projesi kapsamında dağıtılmak üzere TİGEM tarafından satın alınan hayvanlardan bir kısmının damızlık özelliği olmayan hayvanlar olduğu, bir kısmının şartnamede sayılan hayvan ırklarından olmadığı, bir kısmının ise sağlık yönünden aranılan şartları taşımadığı görülmüştür” denildi.

PROJEYLE İLGİLİ YAYIMLANAN TEBLİĞ

Genç çiftçilere verilecek hayvanlara ilişkin düzenlemenin “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliği”nde yer aldığına dikkat çekilen raporda, proje kapsamındaki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ilgili yıllarda Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında imzalanan protokoller kapsamında TİGEM tarafından 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3-a maddesi kapsamında yüklenici firmalardan alım yapılmak suretiyle sağlandığı anlatıldı.

SAĞLIKLI OLMALARI ŞARTNAMEDE VAR AMA…

TİGEM ile yüklenici arasında imzalanan sözleşmenin 5. maddesinde, “sözleşme konusu, özellikleri teknik şartnamede düzenlenen damızlıkların belirlenen yüklenici tarafından temini ve genç çiftçilere teslimi” şeklinde bir düzenlemenin yer aldığına da işaret edilen raporda, “İlgili alıma ait teknik şartnamenin ‘sağlık şartları’ bölümünün 5. maddesinde de ‘teslim edilecek damızlık sığırların sağlıklı olması esastır” denildiği ve teslim aşamasında sağlıksız olduğu anlaşılan hayvanların kabul edilmeyeceğinin belirtildiği vurgulandı.

TESPİT EDİLEN HASTALIKLAR

Diğer yandan Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü/Hayvan Sağlığı ve Karantina Şube Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, genç çiftçilere teslimi yapılan hayvanlarda bazı hastalıklar tespit edildiği bilgisine de yer verilerek, hastalık türleri ve tespit edildiği iller açıklandı.

Sayıştay denetçilerinin raporuna göre; Denizli, Amasya, Kastamonu, Antalya, Bilecik, Bursa, İzmir, Ordu, Sinop, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Elazığ ve Tokat’ta dağıtılan koyun-keçilerde “veba” belirlendi.

Adıyaman, Afyonkarahisar, Kastamonu, Kırşehir, Aydın, Bartın, Çankırı, Hatay Ordu ve Yozgat’ta dağıtılan büyükbaş hayvanlarda “sığır tüberkülozu” tespit edildi.

Ağrı, Erzurum, Kars, Kırıkkale, Samsun, Tokat ve Tunceli’de dağıtılan büyükbaş hayvanlarda sığır “brusellozu” saptandı.

Eskişehir, Kütahya, Antalya, Kütahya, Malatya, Manisa, Sinop, Balıkesir, Trabzon, Tunceli ve Giresun’da dağıtılan hayvanlarda “şap” hastalığına rastlandı.

Ordu ve Isparta’da dağıtılan hayvanlarda “koyun-keçi çiçeği”, Aksaray ve Kars’ta dağıtılan hayvanlarda “koyun keçi brusellozu” çıktı.

İDARE KISMEN KABUL ETTİ

Sözleşmenin “kabulden sonraki hata ve ayıplardan sorumluluk” başlıklı 32'nci maddesine de atıfta bulunulan Sayıştay raporunda, kamu idaresinin “TİGEM tarafından temin edilen hayvanların bir kısmının damızlık özelliği olmadığı, bir kısmının şartnamede belirtilen ırklar olmadığı, bir kısmının ise sağlık şartlarını taşımadığı bildirilmektedir” yanıtı da yer aldı.