Yeşil: Ellerini yıkamadan kimseyi içeriye almayacağız – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Yeşil: Ellerini yıkamadan kimseyi içeriye almayacağız

Yeşil: Ellerini yıkamadan kimseyi içeriye almayacağız

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 12 Mart 2020 Perşembe - 14:25Güncelleme: 12 Mart 2020 Perşembe - 14:26
Yeşil: Ellerini yıkamadan kimseyi içeriye almayacağız

Dedeman Otelleri’nde dünyayı saran sağlık problemi coronavirüse karşı önlem... Dedeman Turizm Grubu Otelcilik Genel Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi İbrahim Gündüz Yeşil, otele gelen müşterilerin jelle elerini yıkamadan içeriye alınmayacağını söyledi.

Dedeman Holding Turizm Grubu İcra Kurulu Başkanı Banu Dedeman ile birlikte Denizli Dedeman Park Otel’de basın toplantısına katılan İbrahim Gündüz Yeşil, D20haber.com Genel Yayın Yönetmeni Engin Ünal’ın coronavirüsün turizm sektörüne etkilerine yönelik sorusunu yanıtlarken, birçok ülkeye yayılan hastalığın Türk turizmini etkileyeceğini söyledi.

“İTALYA VE İRAN PAZARINI ETKİLEDİ”

Turizmde Türkiye için önemli pazarlardan olan İran ve İtalya’da virüsün yaygın görülmesinin turizm sektörü için önemli kayıp olduğunu dile getiren Yeşil, “Corona ile ilgili sürecin ne zaman biteceği bilinmiyor. Çin, Güney Kore ve İran ilk üç ülkeydi. Bugün itibariyle İtalya üçüncü sıraya yükseldi. İtalya bizim için çok önemli bir pazar. Kültür turizmi amaçlı gelen ziyaretçiler açısından çok önemli. Artı İtalya’dan münferit konaklamalar çok güçlüydü. Bir de İran pazarımız var. Nevruz nedeniyle mart ayında İran’dan Türkiye’ye 2 milyon civarında İranlı geliyordu. Bu anlamda da Türkiye’nin çok ciddi bir kaybı olacak” dedi.

KAYIP ŞİMDİDEN 4 MİLYON TL

Corona virüsün sektöre indirdiği darbeyi Dedeman Grubundan örnekle anlatan Yeşil, “Grup olarak ilk tespitimiz 4 milyon liraya yakın kayıp oluştu bu yıl içinde. Belki de artarak devam edecek. Bunlar anlaşmalı olduğumuz grupların iptalinden dolayı ortaya çıkan gelir kaybı. Yurt dışından gelecek münferit ziyaretçilerden de kayıplar yaşayacağız. Bu nedenle kaybın artarak büyüyeceği düşünüyoruz. Dedeman Grubu olarak dün itibariyle 4 milyon lira kaybımız varsa, Türkiye’de diğer otellerin kaybının ne kadar olduğunu hesaplamak gerçekten zor olacak. Çok ciddi bir gelir kaybı yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

MÜŞTERİLERE OTELE GİRERKEN EL YIKAMA ZORUNLULUĞU

Dedeman Grubu olarak corona virüse karşı aldıkları önlemleri de aktaran Yeşil, “Otel işletmeleri olarak dünyanın her tarafından gelen insanları ağırlıyoruz. Bizim önlemler almamız lazım. Otellerimizin çalışanlarını korumamız lazım, kendi insanımızı korumamız lazım. Aldığımız bir takım önlemler var. Personelimizi uyarıyoruz. İş yeri hekimlerimizle, broşürlerle bilgilendirme yapıyoruz. Sürekli eğitimler veriliyor, eldiven kullandırmaya başladık. Boneler taktırıyoruz, maskeler kullandırıyoruz. Artı gelen misafirlerimize bu haftadan itibaren coronadan nasıl korunulabiliri zi broşürlerle anlatacağız. Ayrıca resepsiyonlara jeller koyduruyoruz. Ellerini yıkamadan kimseyi içeriye almayacağız” diye konuştu.

“VERGİLER ÖTELENSİN”

Sektör için önemli sorunlardan birisinin nisan ayından itibaren başlayacak “Konaklama Vergisi” olduğunun artını çizen Yeşil, şöyle devam etti:

“Geçen yıl ekim ayında Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansları kuruldu. Bu ajanslar için her işletme cirosundan binde 7,5 pay ödüyor. Bu beklenen bir şey değildi. Son dakika çıkan bir gider oldu bizler için. Artı 1 Nisan itibariyle Konaklama Vergisi başlayacak. Bu yıl sonuna kadar ciromuzun yüzde 1’i oranında kesinti başlayacak. 2021 yılında da bu yüzde 2’ye çıkacak. Turizmciler olarak beklentimiz şu: Özellikle nisan ayında başlayacak olan Konaklama Vergisi’nin ötelenmesi, yapılabilirsa iptal edilmesi. Artı SGK primlerinde indirimler ve teşvikler bekliyoruz. Sektörün asıl önemli konuları bunlar. Bu konular Sayın Bakan’a iletildi.”