PAÜ’den arkeometalurji alanında Türkiye’de ilk olacak proje – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. EĞİTİM
  6. /
  7. PAÜ’den arkeometalurji alanında Türkiye’de ilk olacak...

PAÜ’den arkeometalurji alanında Türkiye’de ilk olacak proje

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Eylül 2018 Perşembe - 09:46Güncelleme: 20 Eylül 2018 Perşembe - 09:46
PAÜ’den arkeometalurji alanında Türkiye’de ilk olacak proje

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), TÜBİTAK destekli “arkeometalurji” projesiyle antik kentlerdeki malzeme kullanımı ve gelişimine ışık tutacak bir çalışma gerçekleştirecek. Bu projenin alanında ilk olduğu belirtildi.

Arkeometalurji projesinin yürütücülüğünü PAÜ Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Gök yapacak. Çalışmayla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Gök, insanoğlunun tarih öncesi çağlardan itibaren metaller, seramikler gibi çeşitli malzemeleri keşfedip günlük yaşamında kullandığını, malzeme kullanımının toplumun şekillenmesini sağlayan en önemli unsurlardan biri olduğunu ve yaşam tarzlarında önemli değişiklikler sağladığını belirtti.

Yeni malzemelerin geliştirilmesi ve kullanımının teknolojik gelişmeleri beraberinde getirdiğini ifade eden Doç. Dr. Gök, “Arkeometalurji alanında Türkiye’de gerçekleştirilen ilk TÜBİTAK 1001 projesi bölümümüzde gerçekleştirilecektir. Bu proje, arkeolojik açıdan çok önemli bir merkez olan ve çok yüksek turizm potansiyeline sahip 50 kadar antik kente ev sahipliği yapan bölgemizde, geçmişten günümüze malzeme kullanımını ve gelişimini aydınlatacak” dedi.

KULLANILAN TEKNOLOJİYLE İLGİLİ BİLGİ EDİNİLECEK

Arkeolojik bölgelerin açığa çıkarılması yanında, bilimsel yöntemler kullanılarak korunması ve mikro düzeyde yapıların aydınlatılmasının ülkemiz turizm potansiyeline önemli katkılar sağlayacağını kaydeden Doç. Dr. Gök, şöyle devam etti:

“Malzeme mühendisliği ve arkeoloji bilimlerini bir araya getiren projemiz ile arkeolojik örneklerin yapıları aydınlatılarak Helenistik, Roma ve Bizans dönemi sütunlarında kullanılan kurşun malzemelerin özelliğinin belirlenmesiyle o dönemdeki teknoloji hakkında önemli bilgiler edinilmiş olacaktır. Hazırlanan prototipler ile ülkemizde deneysel arkeoloji alanında yapılan ilk çalışmalardan biri gerçekleştirilmiş olacaktır. Bunun yanında mühendislik bilimleri ile sosyal bilimlerin birlikte çalıştığı çok disiplinli bir çalışma gerçekleştirilecektir. Örnekler çeşitli deneysel yöntemlerle analiz edilecektir.

PAÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ile İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Laboratuvar alt yapısındaki birçok cihazla hazırlanan malzemelerin yapısal ve fiziksel özellikleri belirlenerek, XRF, ICP-MS, Raman, FT-IR, SEM-EDS, XRD gibi tekniklerle karakterizasyonları üniversitemizde yapılabilmektedir. Yapılan analizler ve mekanik testler ile elde edilen sonuçlar ekonomik, teknolojik, bilimsel ve çevresel açıdan önem taşıdıklarından farklı disiplinlerde çalışan insan gücünü doğrudan ilgilendiren bildiriler, makaleler, raporlar literatüre önemli bir katkı sağlayacaktır.

Proje çalışması, güncel ve uygulamalı bilimde yeni yaklaşımları bünyesinde barındırmakta olup, projede görev alacak araştırmacı ve bursiyer öğrencilerinin, çalışma alanlarında gerekli tüm çalışmaları yürütebilecek seviyede bilimsel alt yapılarını da güçlendirecektir. Dolayısıyla bu alanda yeni bilim insanları yetişmiş olacaktır. Ayrıca malzeme bilimi, arkeoloji ve kültür varlıklarının korunması alanında uzmanlaşmış öğretim üyelerinin arasında disiplinler arası bilimsel alanda başlatılan işbirliğin devam ettirilmesi sağlanacaktır. Özellikle kendi alanlarında uzman bilim insanlarının kendi alanlarındaki bilgi birikimlerini uygulamalı bilime aktarmalarıyla üniversitemiz ve ülkemize sağlayacağı muhtemel katkıları açısından proje önem arz etmektedir. Proje sonunda önemli bilimsel veriler üretilecek ve arkeolojik alanların, tarihi yapıların bilimsel teknikler kullanılarak korunma ve restorasyonu yapılabilecektir.”