Okula başlayan çocukta ayrılık kaygısına dikkat – D20Haber
23.04.2024, Salı
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. EĞİTİM
  6. /
  7. Okula başlayan çocukta ayrılık kaygısına dikkat

Okula başlayan çocukta ayrılık kaygısına dikkat

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Eylül 2018 Pazartesi - 13:08Güncelleme: 17 Eylül 2018 Pazartesi - 13:08
Okula başlayan çocukta ayrılık kaygısına dikkat

Prof. Dr. Burcu Çakalöz, çocuğun okula gitmek istememesinin ve bu konuda yoğun direnç göstermesinin hem çocuk hem de aileleri için oldukça sıkıntılı bir yarattığını belirtti. Bir çocuğun okula gitmek istememesinin birçok nedeni olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Çakalöz, “Ders başarısızlığı, derslere karşı isteksizlik, dikkat sorunları, öğrenme güçlüğü, arkadaş ilişkilerinde sorun, öğretmenlerle çatışma, davranış sorunları, depresyon, anne […]

Prof. Dr. Burcu Çakalöz, çocuğun okula gitmek istememesinin ve bu konuda yoğun direnç göstermesinin hem çocuk hem de aileleri için oldukça sıkıntılı bir yarattığını belirtti. Bir çocuğun okula gitmek istememesinin birçok nedeni olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Çakalöz, "Ders başarısızlığı, derslere karşı isteksizlik, dikkat sorunları, öğrenme güçlüğü, arkadaş ilişkilerinde sorun, öğretmenlerle çatışma, davranış sorunları, depresyon, anne baba ilişkisinde sorunlar bunlardan birkaçıdır. Çocukların okula gitmeyi istemesinin önemli bir diğer nedeni de ayrılık kaygısıdır" dedi.

Ayrılık kaygısını “anne, baba ya da diğer bağlanma nesnelerinden ayrılmaya ilişkin aşırı kaygı duyma” olarak tanımlayan Prof. Dr. Çakalöz, “Bu kaygı, bağlandığı kişiye zarar gelebileceğine veya çocuğu sevdiği kişiden ayıran bir takım felaketlere yönelik gerçek dışı ve sürekli bir endişe durumudur. Aşırı kaygı, ağlama, öfke nöbeti, ayrılmaya karşı direnç gösterirler. Okula gitmeyi reddetme sık görülür. Diğer yandan anne baba olmadan uyumayı istememe veya reddetme; ayrılık konulu kâbusların tekrar tekrar ortaya çıkması ve ayrılık durumunda aşırı rahatsızlık veya fiziksel belirtilerle kendisini gösterir. Özellikle okula gitme söz konusu olduğunda baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı gibi çok çeşitli bedensel yakınmaları olur” diye konuştu.



Okul gibi yeni bir ortama girdiğinde çocuğun bir miktar kaygılanmasının doğal olacağını, durumun aciliyetini okul reddiyle ilgili sorunlar ya da kaygının yoğunluğu ve şiddetinin belirleyeceğini söyleyen Prof. Dr. Çakalöz, sözlerine şunları ilave etti:

“Böyle bir durumla karşılaşan ailelere öneriler; öncelikle ebeveynler; çocuklarına kızmak, azarlamak yerine yaşadığı sıkıntıyı anlamaya yönelmelidirler. Okul konusunda; kararlı ve destekleyici bir tutum sergilemek doğru olandır. Yani, okula her durumda gidilecek, ama anne ya da baba ile gitmesi ve zorlamadan, yavaş yavaş okula alışması sağlanmalıdır. Okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve ailenin işbirliği sıkı olmalıdır. Anne babasından ayrılamayan, haftalarca hatta aylarca sıkıntı yaşayan, yoğun endişeleri nedeniyle günlük işlerini aksatan çocukların muhakkak çocuk psikiyatrisi uzmanlarınca değerlendirilmesi ve hekim, aile ve okul işbirliği ile tedavinin sürdürülmesi yararlı olacaktır.”