MEB’in kitabında ‘inkılap’ ile ‘inkilap’ karıştı – D20Haber
19.04.2024, Cuma
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. EĞİTİM
  6. /
  7. MEB’in kitabında ‘inkılap’ ile ‘inkilap’ karıştı

MEB’in kitabında ‘inkılap’ ile ‘inkilap’ karıştı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 1 Ekim 2018 Pazartesi - 12:48Güncelleme: 1 Ekim 2018 Pazartesi - 12:48
MEB’in kitabında ‘inkılap’ ile ‘inkilap’ karıştı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullara dağıttığı “Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük” kitabında bariz hata yapıldığı iddia edildi. Eğitim İş Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, söz konusu kitabın ön yüzünde ‘inkılap’ kelimesinin doğru yazılırken, sırt bölümünde ise ‘köpekleşme’ anlamına gelen ‘inkilap’ yazıldığını bildirdi.

“İnkılap” kelimesi zaman zaman “inkilap” olarak telaffuz edilir ya da yazılır. Bu da tartışmaları beraberinde getirir. Çünkü ikisi arasındaki fark sadece “ı” ve “i” harfi değildir. “I” yerine “i” kullanıldığında ortaya çıkan anlam farkıdır. Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde “inkılap” kelimesi “toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik, iyileştirme, devrim, reform” olarak aktarılıyor.

“İnkilap” ise Arapça "Kelp" kökünden geliyor. Kelp, “köpek”, dolayısıyla inkilap da “köpekleşmek” anlamına geliyor.

EĞİTİM İŞ’TEN AÇIKLAMA

Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitabının bir yerinde “inkılap”, bir yerinde ise “inkilap” kelimesi kullanılmasına Eğitim İş Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Aydoğan’ın açıklaması şöyle:

“Milli Eğitim Bakanlığı, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle kitapları zamanında okullara gönderemedi. Bu hafta eksik kalan kitaplar öğrencilere ulaştırılıyor. Ancak gecikme nedeniyle gerekli kontroller yapılmadan aceleyle yapılan basım ve dağıtım işleminde çok ciddi bir hata var. Ülke genelinde teyit ettiğimiz birçok ilde 8. sınıflar için hazırlanan Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitabının ismi yanlış basılmış. Kitabın ön yüzü doğru olup, sırt bölgesinde inkılap yerine inkilap yazmakta. Bu sıradan bir hata değildir. Bu sözcüğün köpek/köpekleşme anlamına geldiğini biliyoruz. MEB bu kitabı derhal toplatmalı ve kapağını yeniden basmalıdır. Bu geliştirilecek bir hata değildir. Yetkilileri acilen göreve davet ediyoruz.”